Microsoft: nikada nismo dali američkoj vladi enkripcione ključeve naših klijenata

Krajem prošle godine pojavila se informacija da Microsoft gomila enkripcione ključeve za Windows 8, 8.1 i 10 uređaje svojih korisnika, kao i da ih skladišti na svojim serverima. Otkriće je došlo zahvaljujući istrazi koju je sproveo The Intercept, istoj agenciji koja je postala poznata nakon objavljivanja NSA dokumenata koji su procureli od strane Edvarda Snoudena.

Novinari su otkrili i potvrdili da je Microsoft kompanija koja isporučuje uređaje sa podrazumevano uključenom enkripcijom diskova, te da automatski otprema te ključeve na OneDrive nalog korisnika ukoliko se ikad prijavi na uređaj koristeći Microsoft nalog.

Iako ne koriste svi Microsoftove akreditive za prijavljivanje na laptop, pojedini nisu imali načina da isključe ovu funkciju, a posebno oni sa Windows Home verzijama operativnog sistema. Za korisnike koji su imali Pro i Enterprise verzije operativnog sistema, postojao je vodič o tome kako da se onemogući ovakvo ponašanje. Međutim, ono što je interesantno je pitanje da li je Microsoft ikada “pomogao” FBI, NSA ili drugoj agenciji američke vlade?

U email-u koji je poslat novinaru Vice-a, iz Redmonda tvrde da to nije slučaj i da do sada nisu pružali ključeve za enkripciju bilo kojoj vladinoj agenciji.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 3 =