Microsoft želi da Samsung zameni Android za WP

Danas se Satja Nadela, CEO Microsofta, sastao sa Li Je-jongom, predsednikom kompanije Samsung Electronics, a dvojica zvaničnika su razgovarali o problemima koje dve kompanije imaju, ali i budućoj saradnji i mogućnosti da južnokorejski gigant sa Androida pređe na Windows.

Mediji iz Koreje javljaju da su Nadela i Je-jong razgovarali o cloud computingu i mobilnim sigurnosnim platformama, ali je jedna od glavnih tema bila razmirica u vezi sa patentima, koja je dovela do toga da se pravda potraži na sudu.

Microsoft je nedavno podneo tužbu protiv Samsunga zbog toga što južnokorejska kompanija nije plaćala naknade za Android telefone.

samsung

Samsung je 2011. godine sa Microsoftom potpisao sporazum o uzajamnom licenciranju patenata, što je južnokorejsku kompaniju obavezivalo da plaća naknadu za svaki Android telefon koji proizvede. Iako Samsung nije ispoštovao odredbe ugvora, dve kompanije su izgleda spremne za nagodbu, što dokazuje i sastanak dva rukovodioca.

Još jedna velika tema o kojoj su Microsoft i Samsung razgovarali, odnosi se na operativne sisteme.

Samsung, koji je trenutno proizvođač nekih od najpopularnijih smartfona na svetu, koristi Android mobilni operativni sistem na svojim uređajima. Ali, ovo bi se uskoro moglo i promeniti.

samsungwin

Današnji razgovori dve kompanije ukazuju da bi Samsung mogao da lansira uređaje sa Windows Phone operativnim sistemom u budućnosti, a Je-jong je istakao da je razvoj ovakvih uređaja za specifična tržišta zaista moguć. Microsoft nije želeo da komentariše planove u vezi sa sa time da ubeđuje Samsung da pređe na Windows Phone u narednim godinama, ali je ovo sigurno mogućnost koja bi kompaniju iz Redmonda učinila zadovoljnom.

Windows Phone se i dalje bori da ostvari bolje rezultate na tržištu mobilnih operativnih sistema, pored Androida i iOS-a, a prelazak Samsunga na Microsoftovu stranu bi značajno poboljšao situaciju na ovom polju.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + four =