Mobilne mreže nedovoljno zaštićene

Mobilne mreže širom sveta ne koriste se ”zakrpama” koje su im na raspolaganju od 2008. da bi umanjile mogućnost prisluškivanja razgovora mobilnim telefonima od strane američke Nacionalne agencije za bezbednost, smatraju stručnjaci za bezbednost sajber podataka.

Jedan od čelnih ljudi berlinske kompanije Sekjuriti Risrč Lebs, Karsten Nol, izjavio je za Rojters da je njegova kompanija otkrila da se operateri ne brinu dovoljno za bezbednost mobilnih mreža tako da hakeri mogu da kloniraju i da daljinski upravljaju SIM karticama.

Za ranjivost bezbednosnog sistema saznalo se u julu ove godine.

Nemački strucnjask za mobilne mreže je kritikovao operatere što se ne služe tehnologijom za zaštitu klijenata od nadzora i od prevare, dodajući da ne smatra da je to posledica pritisaka obaveštajnih službi.

Portparolka Udrženja GSM koja predstavlja oko 800 mobilnih mreža širom sveta, izjavila je da ne može da komentiariše Nolovu kritiku dok ne vidi njgovu prezentaciju o toj temi na predstojećem hamburškom kongresu Kaos Komjunikejšen, najvećoj evropskoj godišnjoj konferenciji o pitanjima hakovanja, sigurnosti i privatnosti.

Izvor: B92

Related Post