Mobivolet, karta za prevoz preko telefona

NOVI SAD -Mobivolet je naziv projekta Evropske unije koji će omogućiti korisnicima da svoj prevoz plate putem android aplikacije. U zavisnosti od rezultata projekta i reakcije korisnika, ovom ili sličnom vidu elektronske naplate prevoza moći ćemo da se nadamo u budućnosti.

Putem mobivolet aplikacije korisnici će moći da saznaju kada stiže njihov autobus i gde se trenutno nalazi, ali mnoge druge informacije. A plaćanje vožnje, kako kažu u GSP-u, biće jednostavno.

Kako navode neki korisnici, prednost projekta je u tome što će tehnička rešenja i infrastruktura ostati u preduzeću i omogućiće GSP-u da ta iskustva iskoriste, kako bi unapredili rad i implementirali u buduće rešenje elektronskog plaćanja.

Nosilac projekta Mobivolet je španska kompanija Indra koja koordinira radom na projektu u još tri zemlje: Italiji, Engleskoj i Srbiji.

U našoj državi na projektu rade novosadsko gradsko saobraćajno preduzeće, Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i firma “Dunav net”. Vredan je četiri miliona evra .

Ukoliko pilot projekat bude tekao po planu, već od jeseni korisnici će moći da probaju ovaj vid elektronske naplate. Do tada imate dovoljno vremena da nabavite pametne telefoni koji su za ovaj vid usluge potrebni.

Izvor: RTV

Related Post