Može li enkripcija uticati na performanse Androida

Pre pojave novih Nexus uređaja i pre zvaničnog lansiranja Android 5.0 Lollipopa, saznali smo da će novi Android 5.0 uređaji imati podrazumevanu enkripciju.

Iako je ovo odlična vest za one koji dosta pažnje poklanjaju sigurnosnim opcijama, izgleda da je ova odluka Google-a stvorila probleme sa performansama, koje neki korisnici neće moći da isprave. Sajt AnandTech je među prvima testirao mogućnost da probleme sa performansama na Nexus 6 i Nexus 9 uređajima prouzrokuje podrazumevana enkripcija.

Ono što su otkrili jeste da se brzina čitanja podataka na Nexusu 6 može smanjiti za 63 odsto, dok brzine upisa padaju do 50 odsto.

Najgori deo svega ovoga jeste da Android 5.0 uređaji automatski startuju enkripciju tokom procesa aktivacije, a nakon ovoga ne postoji način da se enkripcija isključi. Srećom, oni korisnici koji su ažurirali uređaj sa ranije verzije Androida na Lollipop i potom uključili enkripciju, mogu se vratiti na stanje pre enkripcije i zadržati zadovoljavajuće performanse.

Za sada zajednica koja kreira modove radi na načinu koji će Nexus korisnicima omogućiti da isključe enkripciju, a korisnici ulažu nade i u to da Google radi na ovom rešenju.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + ten =