Nagradno takmičenje na „Vikipediji” na srpskom jeziku

Vikimedija Srbije” organizuje drugo po redu nagradno takmičenje na „Vikipediji” na srpskom jeziku u pisanju novih članaka i dopunjavanju postojećih o zemljama Istočne i Centralne Evrope, ali i o svim temama vezanim za te zemlje. Takmičenje je počelo 21. marta i trajaće do 21. aprila.

Reč je o međunarodnom takmičenju u uređivanju članaka koje ima za cilj da poboljša saradnju između različitih jezičkih verzija na „Vikipediji”, kao i da pomogne urednicima iz ovog regiona da saznaju više i povećaju pokrivenost relevantnih tema iz država učesnica na onlajn enciklopediji na različitim jezicima.

U pisanju i dopunjavanju članaka mogu da učestvuju svi registrovani korisnici „Vikipedije”. Takmičari imaju slobodu u izboru tema o kojima će pisati (na primer, poljska kuhinja, geografija Mađarske, rumunski rečni sistem, planine u Bugarskoj, ukrajinska poljoprivreda, ruska istorija….). Svi članci treba da budu napisani u skladu sa politikama i smernicama „Vikipedije”, što između ostalog podrazumeva korišćenje enciklopedijskog stila pisanja i navođenje izvora.

Žiri „Vikipedije” na srpskom jeziku, koji će činiti tri urednika „Vikipedije” izabrana od strane „Vikimedije Srbije”, odabraće sistemom bodovanja tri najbolja članka, a njihovi autori osvojiće vredne nagrade. Pobednik će osvojiti digitalni fotoaparat, drugonagrađeni – tablet uređaj, dok je treća nagrada ranac za laptop.

„Vikimedija Srbije” u narednom periodu organizuje i niz drugih aktivnosti vezanih za podršku razvoja „Vikipedije” na srpskom jeziku. Između ostalih, „Viki voli Zemlju” je veliko međunarodno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara. Realizuje se u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije (TOS). Takmičenje će trajati od 1. do 31. maja, nakon čega će biti održane izložbe u TOS-u, na džez festivalu „Nišvil” i gradu iz kog će stići pobednička fotografija.

Izvor: Politika.rs

Related Post