Najbolje od oba sveta – stižu “windroidi”

Ove godine možemo očekivati veliki broj kompjutera koji će raditi na dva operativna sistema – Windows i Android.

Ove godine možemo očekivati veliki broj kompjutera koji će raditi na dva operativna sistema – Windows i Android. Na Intelovoj konferenciji u Las Vegasu ova kompanija je najavila da će njihovi procesori, koji će se u budućnosti ugrađivati u kompjutere, podržavati operativne sisteme Windows i Android, a korisnici će pritiskom na samo jedno dugme moći da prebacuju operativne sistem

Ovakvi kompjuteri, s obzirom na to da će se na njima moći koristiti i Windows i Android, već su prozvani “windroidima”, a treba napomenuti da na tržištu već postoje neki Windows uređaji na kojima se mogu pokretati i android aplikacije poput Samsungovog – Ativa.

Model na kom se mogu koristiti ova dva operativna sistema predstavio je Asus pa su u ovoj kompaniji svoj Transformer Book Duet nazvali prvim 4-u-1 uređajem na tržištu. Naime, ovaj hibridni model može se koristiti kao Windows laptop i tablet, ali i kao prenosni kompjuter i tablet koje radi na Googleovom androidu, a prebacivanje između OS-ova traje samo četiri sekunde.

Ovaj Asusov hibrid radi na Intelovom Haswell procesoru (najjači model koji se isporučuje je Core i7), ima 64GB memorije koji se takođe mogu proširiti, dok dijagonala ekrana iznosi 13,3 inča (rezolucija ekrana iznosi 1366 x 768 piksela, odnosno 1920 x 1080 piksela, u zavisnosti od verzije).

Izvor: B92

Related Post