Najbolji modifikovani ROM-ovi za Android

Kao što već znamo, Android je izuzetno fleksibilan kada je u pitanju prilagođavanje. To je jedan od razloga zašto mnogo ljudi bira Android uređaj u odnosu na nešto drugo. Međutim, instaliranje živih pozadina ili nestandardnih widget-a nije jedini način za peronalizovanje Android uređaja. Postoji takođe veliki broj online zajednica koje su posvećene kodiranju punopravnih Android ROM-ova, koji su ‘natovareni’ jedinstvenim karakteristikama i opcijama za personalizaciju.

U ovom članku su odabrani neki od najboljih modifikovanih Android ROM-ova koji su trenutno dostupni. Pogledajte ih u nastavku i slobodno isprobajte, sve dok imate tehničke vještine za to. Budite oprezni, jer procedura zamjene (flashing) Android ROM-a je malo komplikovana, da ne pominjemo da tim činom uređaj gubi garanciju.

1. Paranoid Android

paranoid-android1

Paranoid Android posjeduje takozvani hibridni režim, koji dozvoljava da se skalira svaka aplikacija, widget ili sistemska komponenta. Možete izabrati režim za svaki element bez potrebe za podešavanjem sistemskog DPI-a. Takođe dolazi sa šarenim pozadinama u stilu crtića.

 

2. AOKP

AOKPa

Ovo je jedini Android ROM koji je navodno prožet magičnim ‘unicorn’ bajtovima – AOKP. Omogućava vam da priloagodite svoje preklopno dugme, pa čak i da dodate svoje. Uključeni su i modifikovani uzorci vibracija. Swype gestovi se mogu koristiti kroz cijeli interfejs. Mnogo popularnih smartphone-a je podržano, uključujući Samsung Galaxy S4 i HTC One.

3. Cyanogen mod

cm10.1-sgs3-700x411

CyanogenMod se smatra za najpopularniji modifikovani ROM dostupan na Android-u. Instaliran je na milione Android uređaja širom svijeta i podržava širok spektar smartphone-a i tableta. Stabilne verzije zasnovane na najnovijoj verziji Androida se objavljuju na mesečnom nivou.

4. Liquid Smooth

Liquid-Smooth1

Liquid Smooth je zasnovan na Android 4.2.2 verziji, i sadrži mnoge modifikacije koje se mogu naći na drugim popularnim modifikovanim ROM-ovima. Kao što ime sugeriše, ROM bi trebao biti gladak i brz koliko je to moguće. Softverski i hardverski tasteri i statusna traka se mogu prilagođavati. Teme su takođe podržane.

5. MIUI

MIUI1

MIUI je ROM u koji je zapakovana tona cool funkcija, uključujući skener za viruse, anti-spam alat, mjerač protoka podataka, back-up menadžer, i servis koji pomaže da pronađete svoj izgubljeni uređaj. Teme su takođe podržane, omogućavajući mijenjanje home i lock ekrana. Među mnogim podržanim uređajima su i Samsung Galaxy S 3, HTC One S, Google Nexus S, Samsung Galaxy Nexus, i HTC HD2.

6. Jelly Bam

Jelly-BAM1

Jelly BAM je modifikovani ROM, napravljen sa idejom da bude najkompletniji Android operativni sistem na raspolaganju. Kombinuje sve funkcije koje postoje na popularnim ROM-ovima otvorenog koda kao što su CyanogenMod, AOKP, Paranoid Android i drugi. BRAVIA Engine iz Sony-a, XLoud, i Audio DSP menadžer su na obimnoj listi funkcija, zajedno sa selektorom tema, softverom za HDR fotografije. Jelly BAM može biti instaliran na preko 20 Android uređaja.

7. Avatar ROM

Avatar-ROM1

Avatar ROM se može prilagoditi korišćenjem jednog od mnogih tema napravljenih za to, koje su dostupne na zvaničnoj stranici projekta. To je moguće jer ROM posjeduje visoko prilagodljivi Bazooka launcher, koji je proširena verzija Trebuchet-a. Slobodni ste da napravite svoju temu prateći uputstva koja su dostupna na netu. ROM je dostupan za veliki broj Android smartphone-a, uključujući Samsung Galaxy S3, Galaxy S2, Google Nexus 4, Samsung Galaxy Note 2 i mnoge druge.

8. SlimBean

SlimBean1

Spisak cool funkcija koje nudi SlimBean je prilično dugačak. Neke od funkcija sa te liste su modifikovane prečice za lock screen koje možete da podesite, prilagoljiv dio za notifikacije, inverter boje korisničkog interfejsa i SlimPIE za podešavanje prečica aplikacija. ROM radi na mnogim smartphone-ima i tablet-ima, uključujući Samsung Galaxy S i Nexus serije, Sony Xperia S i HTC One X.

Izvor: Balkan Android

Related Post