Najtalentovanijeg IT stručnjaka nijedna kompanija ne sme da zaposli

Ajan Kureši (6) tek što je krenuo u osnovnu školu, a već je položio test na Univerzitetu u Birmingenu i tako postao najmlađi sertifikovani “Majkrosoftov” stručnjak. Ovim je postavio novi svetski rekord kao najmlađa osoba koja je ikada položila ovaj test. Time je prestigao Mehroza Javara iz Pakistana koji je isto uspeo, ali u šestoj godini.

Ajan je imao prvi kontakt sa kompjuterima sa samo tri godine. Njegov otac Asim, koji je takođe stručnjak za informacione tehnologije, ubrzo je primetio talenat svog sina i napravio mu pravu malu kompjutersku laboratoriju. Tada je počela Ajanova priprema za ovaj izuzetno težak “Majkrosoftov” test.

ajan1

Posle samo pet meseci vežbanja, Ajan je položio test za informatičke inženjere, a zanimljivo je da su svi ostali kandidati bili odrasli. Dečak je sa lakoćom završio dva sata dug test, a čak je imao i vremena da sve svoje odgovore polako proveri.

– Mnogo smo ponosni na njega. On planira da polaže i test koji je na naprednijem nivou, ali bismo voleli da se sada ipak više fokusira na školu. Izuzetno ga interesuju kompjuteri i vrlo je talentovan. On voli da igra igrice, ali ga više zanima kako su one napravljene – ispričao je njegov otac.

ajan

Interesantno je da komisija prvo nije htela da ga pusti da polaže, jer je previše mlad. Ali, “Majkrosoft” je telefonskim pozivom razrešio problem i Ajan je mogao slobodno da polaže. Ovaj test obično polažu odrasle osobe koje žele da postanu ineženjeri informacionih tehnologija i obično to rade pre ili posle fakulteta.

Ipak, da bi radio, Ajan po zakonu mora da ima 13 godina, tako da će informatička karijera morati malo da pričeka.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × five =