Napravljen prvi ljudski mozak u laboratoriji: Igramo li se bogova ili smo na pragu ogromnog otkrića?

Minijaturni mozak je veličine gumice za brisanje, i podseća na mozak petonedeljnog fetusa. U ovom veštački razvijenom organu je 99 odsto gena koji su prisutni u mozgu ljudskog fetusa i ima strukturu koja se može prepoznati.

Neverovatno ili zastrašujuće? Naučnici su po prvi put u laboratoriji uspeli da veštački uzgoje gotovo potpuno razvijen ljudski mozak.

Minijaturni mozak je veličine gumice za brisanje, i podseća na mozak petonedeljnog fetusa.

U ovom veštački razvijenom organu je 99 odsto gena koji su prisutni u mozgu ljudskog fetusa i ima strukturu koja se može prepoznati.

Naučnici sa univerziteta Ohajo Stejt nadaju se da će ovaj proboj biti od prelomnog značaja u studiji o razvojnim bolestima i u razumevanju stanja kao što je autizam, ili bolesti poput Alchajmerove, Parkinsonove.

Profesor Rene Anand koji vodi istraživanje rekao je da “mozak ne samo da liči na organ koji se razvija, već ima i različite tipove ćelija koje izražavaju sve gene u mozgu”!

“U prošlosti smo se dugo borili da rešimo složene bolesti mozga koje uzrokuju veliku količinu bola i patnje. U istraživanjima smo koristili uglavnom glodare i njihove mozgove. Međutim, sada, sa ovim otkrićem se situacija drastično menja!”

Izvor: Newsweek.rs

Related Post