NE ZNAJU ŠTA ĆE S PARAMA: Prihodi Facebooka u poslednja tri meseca premašili četiri milijarde dolara

Prihodi američke društvene mreže Facebook dostigli su u drugom tromesečju tekuće godine 4,04 milijarde dolara, navedeno je u kvartalnom izveštaju firme.

Taj rezultat premašuje očekivanja nezavisnih analitičara, koji su predviđali prihode od oko 3,99 milijardi dolara, preneo je Tas.

Broj korisnika Facebooka porastao je 13 odsto, na 1,49 milijardi ljudi. Svakoga dana društvenu mrežu posećuje 968 miliona ljudi praktično u celom svetu. Taj pokazatelj je povećan 17 odsto u poređenju sa periodom april-jun 2014. godine, precizira se u izveštaju.

Rast prihoda u odnosu na isti perod prošle godine bio je 39 odsto. On je umnogome ostvaren povećanjem prihoda od prodaje reklama za aplikacije koje koriste mobilni telefoni.
Istovremeno je neto prihod kompanije smanjen devet odsto, na 719 miliona dolara, a proizvodni i interni troškovi porasli su 82 odsto.

Tokom poslednje trgovinske sesije na berzi, akcije Facebooka su pretrpele snažna kolebanja. Prvo su pale, bezmalo pet odsto, ali je cena na zatvaranju bila veća 1,8 odsto i dostigla je 96,99 dolara po akciji.

fb1

Takva neizvesnost izazvana je sumnjama u visinu budućih dividendi. Delimično su potvrđeni strahovi – u drugom tromesečju iznos namenjen za isplatu dividendi smanjen je na 715 miliona dolara. Na taj način dobit po akciji je 25 centi, u poređenju sa 30 centi u prvom tromesečju ove godine.

Ukupna korporativna vrednosti Facebooka premašuje 250 milijardi dolara.

Izvor: Telegraf.rs

Related Post

One Comment on “NE ZNAJU ŠTA ĆE S PARAMA: Prihodi Facebooka u poslednja tri meseca premašili četiri milijarde dolara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 15 =