Nekad samo mobilni a danas otkrivaju i radijaciju

Procenjuje se da je u svetu prodato više od sedam milijardi mobilnih telefona, od čega su skoro dve milijarde pametni telefoni. Malo koja tehnologija se razvijala tako brzo.

Telekomunikacioni stručnjaci smatraju da se malo koja tehnologija poslednjih deset godina razvijala ovakvom brzinom. Od prve Motoroline “cigle” mobilni su se drastično menjali, a danas se na njima mogu gledati filmovi, fotografisati s gotovo profesionalnim kamerama i imati svet na dlanu, ali i informacije uz pristup internetu.

smart

Sony je 2005. pokrenuo muzičku revoluciju sa prvim walkman mobilnim telefonom W800i koji se mogao nadograditi sa dodatnom memorijskom karticom za još više muzike, a uskoro su mobilni prestali da budu samo funkcionalni. LG je 2006. godine predstavio svoj prvi “dizajnerski” mobilni LG Chocolate s kojim se počelo razmišljanje i o dizajnu telefona.

Zahvaljujući atraktivnom dizajnu i intuitivnom interfejsu Apple je iPhoneom lansirao pametne telefone u svakodnevicu. iPhone je prvi komercijalni mobilni telefon koji je koristio prst umesto stilusa tj. pametne olovke za navigaciju po ekranu.

smart3

Ekrani na mobilnom telefonu su, nakon što je godinama bilo najbitnije imati sve manji mobilni, uskoro opet počeli da rastu. Novi mobilni sa operativnim sistemom Android sve češće su imali i klizne displeje, a tim modelima pokušali su da zameniti velike laptopove.

Nakon katastrofe u nuklearki u Fukušimi, vlada u Japanu nije objavila kolika je radijacija u vazduhu pa je kompanija Sharp priskočila u pomoć. Pritiskom na dugme mobilnog Sharp Pantone pokazuje se nivo radijacije.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =