Nemarni smo kada instaliramo aplikacije

Kada se ne provere ovlašćenja, moguće je, i to potpuno legalno, da aplikacije pristupe ličnim podacima na mobilnim telefonima.

Čak 63 odsto korisnika zanemaruje čitanje ugovora o licenci softvera pre instaliranja nove aplikacije, a jedan od pet korisnika (20 odsto) nikada ne čita poruke tokom instaliranja. Oni bez razmišljanja pritiskaju tastere „Next” (Sledeće) i „Agree” (Slažem se), a da pri tom ne razumeju uslove na koje su pristali, ustanovila je kompanija za sajber bezbednost „Kasperski”.

U okviru kviza o obazrivosti na internetu ispitano je 18.507 korisnika, a od njih je traženo da otkriju svoje navike prilikom korišćenja interneta. Rezultati ukazuju na to da postoji zabrinjavajuće veliki broj korisnika koji svoju privatnost i podatke na telefonima izlažu pretnjama, samo zato što nisu bili pažljivi prilikom instalacije aplikacija, saopštila je ova kompanija.

Kada korisnik ne pročita ugovor o licenci softvera ili poruke tokom procesa instaliranja aplikacije, on ne može da zna na šta je pristao. Neke aplikacije mogu da utiču na privatnost korisnika, prouzrokuju instalaciju novih aplikacija, pa čak i da potpuno legalno promene podešavanja operativnog sistema uređaja, samo zato što je korisnik „pristao” na to tokom procesa instaliranja.

phone-hack

Ovim kvizom takođe je ustanovljeno da nešto manje od polovine korisnika (43 odsto) može biti izloženo riziku zbog aplikacija na mobilnim uređajima zato što nisu dovoljno obazrivi da ograniče ovlašćenja aplikacija kada ih instaliraju. Oko 15 odsto korisnika koju su učestvovali u kvizu uopšte ne ograničava ovlašćenja aplikacija na svom telefonu, 17 odsto njih daje ovlašćenja aplikacijama kada one to traže od korisnika, ali zatim zaborave na njih, dok 11 odsto korisnika misli da ne može da promeni ta ovlašćenja. Kada korisnici ne provere ovlašćenja aplikacija, moguće je, i to potpuno legalno, da aplikacije pristupe ličnim i privatnim podacima na pametnim telefonima, od kontakt informacija do fotografija ili trenutne lokacije korisnika.

„Korisnici poveravaju svojim uređajima osetljive informacije o sebi i drugima, kao što su kontakti, privatne poruke i slično, ali ne uspevaju da osiguraju bezbednost svojih informacija. To njihove uređaje može da pretvori u ’digitalne neprijatelje’. Budući da ne preduzimaju mere opreza kada instaliraju aplikacije, mnogi korisnici dozvoljavaju aplikacijama da im narušavaju njihovu privatnost, omogućavaju uvid u to šta se nalazi na njihovim uređajima, koja im je trenutna lokacija, i omogućavaju da instaliraju dodatne neželjene aplikacije i izvrše promene na uređajima, već od samog momenta instalacije”, rekao je, komentarišući rezultate, Dejvid Em, glavni bezbednosni istraživač u kompaniji „Kasperski”.

Kako zaštiti svoje podatke

Da bi zaštitili sebe, korisnici bi trebalo da:

* Preuzimaju aplikacije samo sa pouzdanih izvora

* Pažljivo biraju aplikacije koje žele da instaliraju na svoje uređaje

* Pažljivo čitaju ugovor o licenci softvera tokom procesa instalacije

* Pažljivo čitaju koja ovlašćenja zahteva aplikacija. Ne treba samo pritiskati ,,Next” tokom instalacije, bez proveravanja na šta pristaju

* Koriste bezbednosni program koji će štititi njihov uređaj od pretnji

izvor: Politika.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − eleven =