Nezakonite poreske olakšice za Apple

Regulatori Evropske unije optužili su Irsku i Luksemburg za davanje neovlašćenih poreskih olakšica velikim korporacijama koje posluju na njihovim teritorijama. Istraga o tim slučajevima mogla bi da primora korporacije da plate velike sume novca u vidu zaostalih poreza.

Evropska unija je danas saopštila da su glavni korisnici ovih olakšica bili američki tehnološki gigant Epl, u Irskoj, i finansijski ogranak italijanske automobilske kompanije Fijat, u Luksemburgu. Američki lanac kafića Starbaks i druge američke kompanije bi takodje mogle da budu pogodjene.

Irska je jedna od razvijenih zemalja sa najnižom stopom korporativne takse od samo 12,5 odsto, što predstavlja samo trećinu uobičajenih poreskih stopa u zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Državama. Evropska unija ne zabranjuje zemljama članicama da odredjuju različite poreske stope, ali im ne dozvoljava da nude specijalne olakšice kako bi privukle strane kompanije da posluju na njihovim teritorijama.

appletaxes

Istraga je u početnoj fazi, ali su regulatori saopštili da su došli do “preliminarnog zaključka” da poreske stope odobrene Eplu u Irskoj 1991. i 2007. godine predstvljaju nezakonite poreske olakšice. Medjutim, Epl tvrdi da nije imao “selektivni tretman” u Irskoj.

Izvor: Personal Magazin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 5 =