Nokia planirala da uvede Android 2014!

Američki “New York Times” tvrdi da je Nokia imala rezervni plan, ukoliko saradnja sa Microsoftom ne bude konačno krenula kako treba. To je svakako bio Android OS.

Prema izvorima ovog lista, Nokia je već testirala pojedine Lumia modele na Android operativnom sistemu i testovi su bili uspešni. Čak toliko uspešni da je Nokia imala i plan da Android Lumia bude predstavljena do kraja 2014. godine!

U kompaniji Microsoft imali su informaciju da Nokia eksperimentiše sa konkurentskim operativnim sistemom i to je samo dovelo do ubrzanja kupovine finskom smartfon proizvođača. Jasno vam je da bi Lumija na Androidu bio fatalan udarac za Microsoft, jer Nokia ima preko 80 odsto udela na celom Windows Phone tržištu. Prihvatanjem Androida na Nokiji udeo Microsofta bio bi još manji…

Poređenja radi, Nokia je 2010. godine u prvom tromesečju imala oko 33 odsto smartfon tržišta, a ove godine u istom periodu ima 11 puta manji udeo!

Ipak, izgleda da se ekipica, okupljena oko Nokia-Android ideje zaista zahuktala, pa je Newkia, odnosno nova kompanija, koja će hardverski biti Nokijina “naslednica”, ali sa Android OS-om, sve više izvesna.

Držimo im palčeve!

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post