Nova Facebook aplikacija proučava DNK korisnika

Naučnici koji rade na projektu “Genes for good” žele da se povežu sa volonterima preko Facebook aplikacije kako bi istražili DNK korisnika ove društvene mreže.

Cilj projekta je da se istraži DNK 20.000 ljudi, a projekt bi se mogao ostvariti samo ako se u njega uključe korisnici Facebooka. Svi koji se uključe u projekat treba da pošalju svoju DNK u laboratoriju Univerziteta u Mičigenu nakon čega bi preko Facebook aplikacije dobili upitnik o opštem zdravstvenom stanju, navikama i raspoloženju, piše Daily Mail.

fbd1

Naučnici bi proučili njihov DNK kako bi otkrili nove oblike povezanosti između genetičkih varijanti, zdravlja i bolesti.

“Voleli bismo da ljudi s nama podele svoje zdravstvene i genetske informacije jer je krajnji cilj ovog istraživanja vrlo human”, kažu voditelji ovog projekta.

Svi koji se prijave za novu aplikaciju će moći da dobiju detaljan uvid u svoje zdravstveno stanje, a naučnici kažu da bi ova aplikacija trebalo da pomogne korisnicima da saznaju više o svojim genetskim rizicima za obolevanje od različitih bolesti.

Izvor: N1

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =