Nova maska za iPhone moći će da šifrira pozive i poruke

Nova maska za iPhone koja će se uskoro pojaviti u prodaji već je izazvala kontroverze jer će moći da šifrira pozive i poruke i biće verovatno novo oružje terorista.

Maska je u stvari uređaj vysk koji se pričvrsti za ajfon i nakon što se aktivira jednim klikom, može da prebaci telefon na šifrirani server, tako da čak ni hakeri ne mogu da pristupe podacima. Sama maska sprečava da kamera i mikrofon budu hakovani i prisluškivani na daljinu. Ovaj uređaj će biti prodavan u robnim kućama Herods i Selfridžis za 825 funti.

vysk1

Stručnjaci se, međutim, pribojavaju da će teroristi ovim uređajem izbeći bezbednosne službe i izazvati novi teror na ulicama. Profesor Enntoni Glis, direktor Univerziteta za bezbednost u Bakingemu veruje da bi teroristi na Pariz i Brisel koristili pomenutu masku da je bila na tržištu u vreme bombaških napada.

Direktor Vyska Viktor Kuča kaže da je uređaj već prodat britanskim knjigovodstvenim agencijama, bankama i pravnim firmama. On kaže da je namenjen ljudima koji ne mogu da rizikuju da ih bilo ko prisluškuje.

“Ako nam bilo koja tajna služba kaže da sumnjaju na terorizam, imamo mogućnost da ih daljinski isključimo.”

Izvor: Nedeljnik.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + nineteen =