NOVA NEPRAVDA PREMA SRBIMA: Vratite srpski jezik na Facebook

Svojom odlukom da ukine srpski jezik na znamenitostima i mapama Kosova i Metohije, Facebook je prestao da prati i poštuje nacionalne, internacionalne i lokalne zakone i propise koji važe na ovom području.

Nakon što su Albanci 2008. godine proglasili nezavisnost Kosova, Facebook je iz nekog razloga ukinuo srpski jezik sa svih znamenitosti i mapa Kosova i Metohije. S obzirom na to da je ostavljen samo albanski jezik, sada je na sajtu change.org pokrenuta peticija da Facebook vrati i srpski.

Svojom odlukom da ukine srpski jezik na znamenitostima i mapama Kosova, Facebook je prestao da prati i poštuje nacionalne, internacionalne i lokalne zakone i propise koji važe na ovom području.

Zvanični jezik u Srbiji je srpski, a on se koristi na čitavoj teritoriji, uključujući i na Kosovu i Metohiji. Ono što je još bitnije jeste da prema propisima organizacije OSCE, kosovske državne institucije moraju da podjednako koriste i srpski i albanski jezik na Kosovu.

– Facebook bi kao vodeća društvena mreža na svetu trebalo da poštuje internacionalne zakone i propise, i kao takva trebalo bi da vrati srpski jezik na znamenitosti i mape na Kosovu i Metohiji – stoji u peticiji.
Peticiju je do sada potpisalo 1.232 osoba, a potrebno je 1.500 potpisa kako bi se ona poslala Marku Zakerbergu.

– Zbog toga što brinemo o našem obrazovanju, kulturi i istoriji, želimo da označavamo i tagujemo naše celokupno istorijsko nasleđe koristeći srpski jezik. Ovo uključuje ogromno nasleđe koje se nalazi na Kosovu i Metohiji – ističe se u peticiji.

Izvor: Telegraf.rs

Related Post