Nova verzija Androida: Android 5.0 Key Lime Pie

Iako Google još uvek nije zvanično potvrdio postojanje nove verzije popularnog Android operativnog sistema, ima indicija da se pojavio naslednik Android 4.2 Jelly Bean-a. Sve više informacija kruži internetom, što samo potvrđuje dosadašnje pretpostavke stručnjaka.

Očekuje se da će kod Android 5.0 Key Lime Pie doći do značajnih izmena, u odnosu na postojeći Android operativni sistem, što će otvoriti put za mnogo novih mogućnosti. Android 5.0 Key Lime Pie će biti optimizovan za najnoviju generaciju pametnih Android telefona, koji će uglavnom imati octa-core procesore.

Nezahvalno je tvrditi bilo šta vezano za Android 5.0 Key Lime Pie, ali evo nekih informacija koje kruže internetom:

Špekuliše se da će ova nova verzija Android OS-a biti predstavljena na Google-ovoj godišnjoj konferenciji za programere, koja se održava od 15. do 17. Maja. Postoje glasine da će Google tada objaviti i neke nove informacije o eksperimentalnom projektu pod nazivom Google Glass (Google naočare). Da ova pretpostavka ima podlogu, potvrđuje činjenica da je na prošlogodišnjoj konferenciji predstavljena verzija Android 4.1 Jelly Bean.

O specifikacijama i tehničkim detaljima sledeće generacije Android operativnog sistema, nema mnogo proverenih informacija, ali stručnjaci iz ove oblasti očekuju dosta inovacija, kada su u pitanju funkcije i nadogradnja OS-a.

Key Lime Pie bi po stručnjacima trebao da bude elegantiniji i pametniji i da ima bolju tastaturu, na koju su korisnici imali primedbe kod ranijih verzija Android operativnog sistema, pa su mnogi koristili Swype ili Swiftkey softver kako bi je poboljšali. Takođe, radi se na tome da se unesu poboljšanja kada su u pitanju video konferencije, jer je do sad bilo potrebno koristiti neku od dodatnih aplikacija kao što su Skype ili Tango, dok je konkurentski Blackberry, konferencijski softver imao u programskom paketu, isto kao i Microsoft.

Najveća nepoznanica, kada je u pitanju Android 5.0 Key Lime Pie, je pametni telefon koji će podržavati ovu novu verziju operativnog sistema. Prošle godine, kada je Google predstavio Android 4.1 Jelly Bean, to su bila čak tri Nexus uređaja (LG Nexus 4, Asus Nexus 7 i Samsung Nexus 10), dok sa za ovu godinu predviđa da će to biti Motorola, jer Google do sada nije imao nikakve značajne poteze vezane za ovu kompaniju, od kako ju je kupio za 12.5 milijardi Dolara. Ako se ovo zaista obistini, biće to prvi put da je Google napravio i softver i hardver za jedan pametni telefon.

Informacija koja je stigla iz više izvora, osdnosi se na telefone koji će dobiti mogućnost nadogradnje, a ako je verovati tim izvorima, to su: Samsung Galaxy S3, Galaxy S4, Galaxy Note 2, Galaxy Note 8.0 i Galaxy Note 10.1.

Za sada, ovo su sve samo nezvanične informacije o Android 5.0 Key Lime Pie-u ali se nadamo da ćemo nakon Google-ove konferencije imati više konkretnih informacija, o kojima ćemo moći da vas izvestimo.

Related Post