Obama se umešao u Apple-Samsung slučaj

Administracija američkog predsednika uložila veto na zabranu uvoza i prodaju nekih Apple uređaja, donetu zbog povrede patentnih prava Samsunga!

U junu 2013. godine, pred američkim sudom je Samsungu potvrđena povreda patentnih prava, zbog kojih je tužio kompaniju Apple pred Trgovinskom komisijom (ITC). Američko telo presudilo je da su iPhone 4 i iPad 2 sa 3G vezom povredili patentna CDMA prava, koja je licencirao Samsung.

Pod izgovorom zaštite američke ekonomije i napretka američkog društva, administracija američkog predsednika Baraka Obame predložila je stavljanje veta, sa kojim je prethodno upoznat i američki predsednik, na odluku zabrane prodaje pomenutih uređaja, ali i nastavak postupka pred američkim sudskim organima.

Na kraju je veto Baraka Obame i stigao, a Apple je odluku, kako prenosi Wall Street Journal, dočekao aplauzom. “Aplaudiramo ovoj odluci američke Administracije, koja štiti inovacije, kao i zbog toga što se uključila u ovaj slučaj”. Sa druge strane Samsung je izdao saopštenje u kojem duboko žali zbog “poništene” pravedne odluke suda, koja je pokazala da Samsung na pravi način razvija svoje inovacije, kao i zbog nepravednog veta, koje će ceo slučaj vratiti korak unazad.

Zanimljivo je inače to što se pomenuta dva uređaja vrlo slabo prodaju u Americi, jer su na tržište nakon njih stigle makar dve nove generacije boljih uređaja. iPhone 4 odavno se nudi besplatno uz dvogodišnji ugovor, dok se iPad 2 sa 3G vezom više gotovo i ne prodaje.

Mešanje Administracije u slučaj ovog tipa nije zabeležen još od 1987. godine, a predstavnici američkog predsednika u obrazloženju odluke naveli su da bi zabranu prodaje i uvoza IT uređaja trebalo presuđivati samo izvan “esencijalnih patenata”, od koji svi imaju dobro, a kao što je to ovde slučaj.

U saopštenju Administracije se, takođe, navodi da je odluka o vetu dneta na osnovu konsultacija stručnjaka, agencija, procene ekonomske situacije i “pojedinaca”.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post