Obezbedite svoj telefon, evo kako!

Da li je vaš telefon dovoljno bezbedan? Ovi saveti će vam pomoći kako biste izbegli greške koje korisnici konstantno prave.

Bezbednost je na prvom mestu. Evo kako možete izbeći neprijatne situacije.

-Ne dozvolite da vam ukradu telefon.

smartphone-theft

Zvuči vam poznato? Dešava se svakodnevno. Više od 2 miliona mobilnih telefona je ukradeno u toku 2014. godine. Ukoliko lopov dođe do vašeg telefona, može saznati dosta o vama – gde živite, gde radite, u kojoj banci imate otvorene račune, brojeve kreditnih kartica, sačuvane lozinke i još dosta toga.

Obratite pažnju kada idete ulicom, pogotovo u velikim gradovima. Držite telefon na sigurnijim mestima kako lopovi ne bi mogli lako da vam ukradu telefon. Recimo u prednjim džepovima.

-Ne ostavljajte otključan telefon.

unlock

Ukoliko ne koristite screen lock, krajnje je vreme da počnete. Ovo je za početak, najjednostavnije rešenje. Ovako lopovi neće moći da dođu do vaših ličnih informacija. Možete koristiti i lozinku, PIN ili swipe lock. Ako vaš telefon ima i skener otiska prsta, trebalo bi ga aktivirati.

-Razmislite o servisima za praćenje telefona.

tracking

Ovo bi mogla biti vrlo pogodna opcija ukoliko dođe do krađe telefona kako biste mogli da locirate telefon, zaključate ga i obrišete sve podatke sa uređaja.

Na Android telefonima možete koristiti Device Manager. Na iOS uređajima imate Find My iPhone opciju koja je po defaultu uključena.

-Antivirus programi takođe mogu da zaštite vaš telefon.

virus

Instalirajte neki provereni antivirus program kako bi skenirao vaš telefon i uklonio opasne aplikacije ukoliko je to potrebno.

-Ne koristite besplatan Wi-Fi gde god ga pronađete.

wifi

Javne Wi-Fi mreže mogu biti vrlo opasne. Neke su čak dizajnirane tako da kradu informacije ljudi koji se povezuju na njih. Međutim, besplatane Wi-Fi mreže u kafićima i na aerodromima su uglavnom bezbedne. No, ni tada ne treba pristupati osetljivim informacijama kao što su vaši bankovni računi.

-Ne klikćite na svakakve linkove, pogotovo na one linkove koji se nalaze u sumnjivim tekstovima.

broken links

Ovo je toliko očigledno, ne treba dodatno objašnjavati.

-Ažurirajte aplikacije na telefonu redovno.

update1

Ovako će svi nedostaci, bagovi ili propusti biti uklonjeni. Još jedan od najednostavnijih načina. Takođe, redovno ažurirajte i softver na telefonu. Hakeri vole da koriste propuste u starijim verzijama, ali im to neće biti mnogo od pomoći ukoliko na svom telefonu imate najnoviju verziju.

Izvor: Mondo.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =