Oppo Find 5

Na našem tržištu slabo poznata kompanija Oppo predstavila nam se moćnim smartfonom Find 5.

Full HD je očito u trendu, a videli smo i druge adute…

Jeste li čuli za kompaniju Oppo i njen doprinos na tržištu smartfona? Sva je prilika da niste, a to je firma koja pravi vrhunske Android telefone, vrlo je aktivna i snažno se reklamira, koristeći često usluge holivudskih glumaca.

Full HD, naravno

Oppo Find 5 nasleđuje tanki i elegantni Oppo Finder i po hardverskoj specifikaciji, ali i kvalitetu izrade takmiči se sa vrhunskim modelima. Kada iz luksuzne crne kutije sa magnetnim poklopcem izvadimo Find 5, do izražaja će najpre doći elegantan, minimalistički i pomalo četvrtast dizajn.

Glavni adut je svakako impozantni IPS ekran full HD rezolucije (1920×1080), dijagonale 5 inča (gustina tačaka je 441 ppi), odličnog vidljivog ugla i jasnih boja. U centru je Snapdragon S4 Pro quad-core procesor na 1,5 GHz, sa grafičkim procesorom Adreno 320, 2 GB RAM memorije i 16 ili 32 GB prostora za podatke, u zavisnosti od verzije. Sa zadnje strane je CMOS kamera rezolucije 13 Mp sa pratećim dual LED blicom

Telo je izrađeno od polikarbonata i prodaje se u dve boje, beloj i crnoj. Sa leve strane je Power taster, a sa desne strane klackalica za podešavanje jačine zvuka. Kada već pominjemo zvuk, Oppo je licencirao Dirac HD audio-tehnologiju koja u režimu slušalica donosi primetno poboljšanje. Zvučnik se nalazi na zadnjoj strani telefona. Na testu Oppo Find 5 je, oslanjajući se na ugrađeni plejer, tečno prikazivao full HD filmove.

Kamera je zasnovana na Sony‑jevoj tehnologiji sa 13 megapiksela za statične fotografije, a omogućava i full HD HDR video. Zanimljiv je i režim slow‑motion sa 120 slika u sekundi. Prednja kamera ima rezoluciju od 1,9 Mp.

NFC i sve ostalo

Oppo Find 5 podržava NFC komunikaciju, za koju verujemo da će biti važna u budućnosti. Komunikacioni modul podržava 42 Mbps HSPA+ radio, kao i bežične mreže na obe frekvencije (2,4 GHz i 5 GHz), Bluetooth 4.0 (low power), A‑GPS, Glonass, DLNA i FM radio, a na dnu telefona je i MHL port ukoliko želimo žičanu video-vezu. Sve ovo napaja baterija kapaciteta 2.500 mAh koja je bila dovoljna za ceo dan prosečnog rada, ili za gledanje dva full HD filma.

Oppo Find 5 trenutno koristi Android 4.1.1 (Jelly Bean). Prijatno iznenađuje posvećenost proizvođača koji na svakih nekoliko nedelja izdaje update softvera i aktivno sluša sugestije korisnika. Zanimljivo je i to što otvoreno podržava open source zajednicu (XDA community), tako da već sada postoje alternativne verzije firmvera za entuzijaste (CyanogenMod 10.1).

Aplikacije za SMS, e‑mail, kameru i kalendar su uobičajene, a posebno nam se dopadaju sitnice: dugački dodir Home tastera dok je telefon zaključan aktivira LED lampu, a ako je otključan, aktivira task manager.

Oppo Find 5 predstavlja prijatno iznenađenje i konkurenciju vodećim proizvođačima pametnih telefona. Ovaj telefon će tokom juna biti dostupan u maloprodaji putem online prodavnice www.all4it.rs. Neće to biti jedini model. Oppo je najavio i jeftinije, ali i fizički manje uređaje. Konkurencija je uvek dobra stvar, pa ćemo zahvaljujući njoj manje plaćati Android smartfone novih generacija.

Izvor: PC Press | Autor: Jovan Marić

Related Post