OTKRIVAJU GOTOVO SVE: Aplikacije koje imate na svom pametnom telefonu govore dosta o vama

Od Tindera do Ubera, aplikacije na vašem pametnom telefonu naizgled deluju poput nasumično odabranih stvari za koje mislite su vam korisne, piše “Metro”.

Ali šta one kažu o vama? Da li je moguće, na primer, pogoditi nečiji pol, ili čak prihode na osnovu aplikacija koje ima na telefonu. Ako je za verovati novoj studiji, objavljenoj u časopisu “arXiv” onda jeste. Možda odajete i više nego što mislite. Istraživanje je pokazalo da je moguće dosta tačno predvideti pol, status veze i prihode korisnika androida pomoću njihovih aplikacija.

Neki zaključci su vrlo logični. Na primer, muškarci češće imaju aplikacije povezane sa sportom nego žene, ali ima i zanimljivijih otkrića. Studija je takođe pokazala da su korisnici Pinteresta najčešće žene, a ako imate Snepčet verovatno ste mladi i nemate partnera. Korisnici androida koji su u braku skidali su aplikacije poput Walmarta ili Zillow-a.

apps-million

Prihode je bilo najteže predvideti ali studija tvrdi kako osobe koje zarađuju dobro češće imaju LinkedIn, Fitbit ili Yelp, dok oni s nižim primanjima preferiraju aplikacije poput Job Searcha ili FourSquarea.

Naučnici su otkrili da ljudi koji nisu u vezi češće imaju aplikacije za izlaske, i da, što više aplikacija imate, to je lakše i otkriti pojedinosti o vama.

Izvor: Srbija danas.com

Related Post