OVE ČINJENICE O TWITTERU SIGURNO NISTE ZNALI: Čuvena društvena mreža napunila 10 godina

Twitter je zamišljen kao brza i interaktivna društvena mreža koja takozvanim tvitovima od 140 karaktera prenosi objave korisnika, ali i najvažnije vesti.

Ova društvena mreža je vrlo brzo postala jedan od najvećih konkurenata Facebooku. Prema podacima iz januara 2016. godine, Twitter na mesečnom nivou aktivno koristi 332 miliona ljudi.

Svakog dana se objavi 500 miliona tvitova, dok na godišnjem nivou taj broj iznosi 200 milijardi.

Danas je Twitter multinacionalna kompanija sa kancelarijama u više od 25 zemalja sveta, a glavno sedište je u San Francisku.
Twitter nažalost njegovih osnivača i deoničara danas “pliva” u problemima, bez obzira na ogromnu bazu korisnika.

twitter2_3375790k

Činjenice o Twitteru koje sigurno niste znali:

– Najviše pratilaca na Twitteru ima pevačica Keti Peri. Nju trenutno prati 84,8 miliona ljudi.

– Limit od 140 karaktera po tvitu nije slučajan. Naime, 1985. godine inženjer Fridhelm Hilbrand izračunao je da nasumično napisane rečenice uglavnom imaju manje od 160 karaktera. Kada je Twitter nastao, njegovi osnivači došli su na ideju da namerno taj broj smanje za 20 kako bi se uklopilo korisničko ime, pa tako jedan tvit u sebi ima 140 karaktera.

– Twitter nije izmislio haštagove. Korišćenje tarabica # datira još iz 1988. godine kada su ih korisnici Internet Relay Chat klijenata (IRC) koristili za komunikaciju. Tek 2007. godine su moderni blogeri došli na ideju da koriste haštagove kako bi grupisali tvitove. Ideja je vrlo brzo zaživela.

Izvor: Telegraf.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =