Ovih pet delova na računaru se najviše kvare

U idealnom svetu, vaš računar bi trebalo da traje onoliko koliko želite, a jedini razog za kupovinu novog bi trebalo da budu samo nove performanse, a ne kvar.

Nažalost, život nije fer.

PC delovi umiru, a zamenjivanje može biti skupo.

Pogledajte koji delovi na računaru najčešce prvi zakažu:

1. Matična ploča

Postoji nekoliko razloga zašto biste trebali da apgrejdujete vašu matičnu ploču, ali možemo samo da se nadamo da ćete uraditi svojom voljom, a ne jer ste prinuđeni zbog kvara.
Ipak, one se prilično često kvare. Iako nemaju pokretne delove, matične ploče su toliko kompleksne i specifične u svom dizajnu da čak i najmanji kvar može da bude katastrofalan.
U 2013. godini, najbolja matična ploča je imala procenat kvarenja od 1.43 odsto na godišnjem nivou, dok je najgora imala 6 do 7 odsto. U proseku, možete da očekujete da će vam matična ploča trajati 3 do 4 godine. Sve preko toga je čist bonus.

2. Disk

Diskovi dolaze u dva oblika HD i SSD. Računar ne može da funkcioniše bez jednog jer se tu nalazi operativni sistem. Ako vam disk umre, odmah morate da pronađete zamenu. I HDD i SSD mogu da se pokvare, ali iz različitih razloga.
HDD je mehanički i ima pokretljive delove. Zbog toga vremenom dolazi do fizičkih kvarova.
SSD je baziran na čipovima fleš memorije, i nema pokretne delove. Međutim, fleš memorija vremenom počinje da bude nepouzdana u skladištenju podataka i podložnija je problemima usled ekstremnih temperatura.


3. RAM

RAM je ključan za uživanje u radu računarau i jedan je od prvih delova koje bi trebalo nadograditi ako želite da vam računar radi brže. Trenutna norma za normalan rad računara iznosi 8GB RAM-a. U zavisnosti od modela i brenda koji kupite, razlikuje se i njihov životni vek. U savršenim uslovima, RAM ima iznenađujuće dug životni vek. Podaci iz 2013. godine pokazuju da su najpouzdaniji modeli imali procenat kvarenja od 0.20 odsto na godišnjem nivou, dok su najgoriji modeli imali 3 do 4 odsto. Što uopšte nije loše u poređenju sa drugim komponentama.
Ipak, postoje dve stvari koje u sekundi mogu da ubiju RAM – temperatura i promene u naponu.
Ako je operativna temperatura izmedu 0 i 85 stepeni Celzijusa, sve izvan ovog opsega može da uništi RAM.

4. Napajanje

Postoji nekoliko stvari koje morate da uzmete u obzir kada kupujete napajanje za svoj PC, ali životni vek je svakako najvažniji. Napajanja su malo gora nego RAM po pitanju životnog veka – pod idealnim uslovima, naravno.
U 2013. godini najbolji modeli su imali procenat kvarenja od 0.98 odsto, dok se ovaj brojka kod najgorih modela kretala izmedu 3 i 4 odsto. Pod normalnim uslovima korišćenja, napajanje bi trebalo da traje barem 5 godina, možda čak i 10 ako imate sreće.

5. Ventilator

Verovatno niste puno razmišljali o ventilatoru. Okreću se kada vam trebaju i prestaju kada vam ne trebaju. Sigurno se desi i da ne primjetite kada neki prestane sa radom. Na svu sreću, ventilator je lako i jeftino zameniti. Međutim, ventilatori koji hlade procesor ili grafičku kartu ne mogu biti zamenjeni i njihov kvar vas može skupo koštati jer će sa sobom poneti i jednu od ove dve komponente usled pregrejavanja. Ventilatori su mehaničke komponente, baš kao i hard diskovi i zbog toga može da dođe do njihovog trošenja tokom vremena.
Ovaj proces dodatno mogu da ubrzaju prašina i brojne druge čestice koje se sakupljaju na lopaticama.

Izvor: nezavisne.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =