Pametni program opisuje sadržaj fotografija

Softver koji opisuje sadržaj slike ili video-snimka sa najvećom preciznošću do sada, rezultat odvojenog rada naučnika kompanije Google i Univerziteta Stenford, predstavlja još jedan korak u razvoju veštačke inteligencije.

Ponekad gotovo identično, kao što bi to uradio čovek, ovaj program ne samo da prepoznaje pojedinačne objekte na fotografijama, već i složenije prizore koji obuhvataju više osoba, stvari i aktivnosti. Na primer, opisuje sliku na kojoj grupa mladih igra frizbi, ili sliku na kojoj se nalaze dve pice na plehu koji stoji na šporetu, ali može i da pogreši pa da sliku papirnog zmaja u letu opiše kao čoveka u vazduhu koji leti na svom snoubordu.

Za početak, mogao bi da se koristi za katalogizaciju internet sadržaja, dok bi u budućnosti mogao da doprinese razvoju tehnologije koja bi omogućila robotima i slepima da se orijentišu u prostoru.

Ovo otkriće moglo bi i da unapredi rad sigurnosnih kamera i to tako što bi one ne samo identifikovale osobe, već bi mogle da uoče i njihove aktivnosti i automatski obaveste nadležne ukoliko je reč o nekom nedozvoljenom ili vandalskom ponašanju.

Softver bi mogao značajno da popravi i kvalitet pretrage slika na najvećem svetskom pretraživaču koji se sada uglavnom zasniva na tekstu povezanom sa slikom ili na rečima sa stranice na kojoj se nalazi slika.

„Slika govori više od hiljadu reči, ali postoje situacije u kojima su reči najkorisnije i zato je važno naći način na koji možemo sliku automatski da prevedemo u reči, a da to bude tačno”, napisali su istraživači Googlea u blogu u kojem su objavili vest o ovom otkriću.

Postojeći programi veštačke inteligencije sa kamera ugrađenih u nove automobile mogu da prepoznaju pešake i bicikliste i da automatski zaustave vozilo ukoliko vozač nije ništa preduzeo da izbegne sudar sa njima.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 2 =