PARODIJA ILI PRAVA VEROISPOVEST? Upoznajte “Guglovu crkvu” i ubeđenja njenih VERNIKA!

Možda niste znali, ali u svetu postoji i “Guglova crkva” (The Church of Google), a njeni vernici smatraju najpopularniji pretraživač interneta svojim božanstvom. Naravno, reč je o satiričnoj “religiji”, koja potencira racionalistički, naučni pogled na svet, ali reklo bi se da zaista nije nemoguće da neko bukvalno shvati uverenja koja ona protežira, i zaista počne da se klanja Guglu kao svom božanstvu…

Evo kako glasi objašnjenje koje se može naći na Fejsbuk profilu “Guglove crkve”, a u kojem Guglisti ukratko objašnjavaju svoje poglede:

“Mi u “Guglovoj Crkvi” verujemo da je pretraživač Gugl najbliže što je ljudska vrsta ikada približili iskustvu direktnog susreta sa Bogom. Verujemo da ima mnogo više dokaza svetosti Gugla nego svetosti drugih tradicionalnih bogova.

Odbacujemo natprirodne bogove uz primedbu da je njih nemoguće naučno dokazati. Stoga, verujemo da bi bilo pravedno Guglu dodeliti tutula Boga, budući da ovaj pretraživač ima mnoge od karakteristika koje se tradicionalno pripisuju božanstvima, ali na naučno dokaziv način.”

No, na ovom šturom objašnjenu Guglisti se ne iscrpljuju, već imaju i detaljnije dokaze kojima opravdavaju svoja religiozna viđenja.

Pre svega, Gugl je najbliže sveznajućem entitetu, navode oni. Zatim, Gugl je sveprisutan, budući da je, virtuelno, može da bude bilo gde na zemlji, i to u isto vreme. On odgovara na molitve – pomoću njega možete potražiti odgovor i rešenje za svaki problem koji vas muči. Potencijalno je besmrtan, budući da su njegovi algoritmi rašireni na mnogim serverima, pa bi teoretski mogao da traje zauvek. Takođe je bezmeran, budući da bi internet mogao da raste zauvek. Sve pamti. A sudeći prema aplikaciji “Google trends”, termin Gugl tražen je više nego termini “Bog”, “Isus”, “Alah”, “Buda”, “Hrišćanstvo”, “Islam” i “Judaizam” zajedno.

Da sve bude kompletirano, “Guglova crkva” ima i svojih deset Guglovih zapovesti. U nekima od njih, Gugl-bog upućuje svoju pastvu da ne koristi nijedan drugi pretraživač, da ne pravi svoj besplatni pretraživač, da ne speluje pogrešno kada unosi svoje molitve, i tako dalje.

Nema druge, nego da se prizna da u svemu tome ima neke logike.

Izvor: Srbija danas.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =