Pazite se WhatsApp prevare!

Ako dobijete ovakve poruke – ne otvarajte ih!

Korisnici, izabrani nasumično, dobijaju mejl, koji izgleda kao da je od WhatsApp kompanije, ali bolji pogled na upisanu adresu pošiljaoca odmah će pokazati da to, zapravo nije tako. U naslovu mejla najčešće stoje obaveštenja o raznim glasovnim porukama, a znak da nešto nije u redu s tim mejlovima su reči xgod ili ydkpda na kraju naslova. Te reči se verovatno koriste za enkodiranje podataka i identifikovanje primalaca, tvrdi Comodo Labs, a piše Index.

Svaka takva poruka sadrži i ZIP paket u prilogu, a ako ga korisnik otvori aktiviraće se neka vrsta Nivdort trojanca koji izuzetno brzo napada ceo sistem računara. Nakon što se instalira, hakeri mogu da iskoriste Nivdort trojanca da dođu do ličnih podataka ili daljinski preuzmu kontrolu nad zaraženim kompjuterom.

“Sajber kriminalci su postali trgovci, koriste kreativne statuse kako biste kliknuli i otvorili mejlove koji šire zloćudne programe”, ističe Fejt Orhan iz Comodo Labs.

Sajber kriminal cveta, u šta smo se uverili u Budimpešti, na konferenciji posvećenoj sajber kriminalu i bezbednosti, koju je organizovala Kaspersky Lab kompanija iz Rusije.

Izvor: mondo.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + thirteen =