Pentagon “spasava” Blekberi

Američki Pentagon najavio je da će do kraja januara svojim zaposlenim podeliti 80 hiljada telefona Blekberi, što je oživelo prilično posrnulu kanadsku kompaniju.

Pentagon je kupio nove mobilne telefone od Blekberija, koji je time potvrdio bezbednost svojih uređaja, iako na tržištu već duži vremenski period ne može da se nosi sa Android ili Epl telefonima.

NBC televizija navodi da se američko ministarstvo odbrane odlučilo na taj korak zbog sigurnosti koju Blekberi pruža prilikom prenosa podataka, što je naročito značajno nakon prošlogodišnje afere sa Edvardom Snoudenom.

Pentagon će pored 80 hiljada Blekberija, nabaviti i 1,800 Ajfon, Samsung i Motorola telefona.

Ipak, nekadašnji gigant iz Kanade i pored toga što se do pre samo par nedelja smatralo da je pitanje dana kada će potpuno propasti, uspeo je u novoj godini da se vrati, i akcije su, prema pisanju magazina Forbs skočile za 34 odsto. Akcije su sada prešle deset dolara, dok su pred kraj 2013. godine jedva bile veće od 6,5 dolara.

Međutim, to je i dalje veoma daleko od nekadašnjih 148 dolara po akciji, koliko je Blekberi imao u svoje zlatno vreme, pre pet godina, kada je sam držao skoro polovinu svetskog tržišta mobilnih telefona.

Ipak, po dolasku novog izvršnog direktora kompanije Džona Ccena pre dva meseca i njegove najave reorganizacije kompanije, počeli su da “duvaju bolji vetrovi” za Blekberi. Njegova strategija je da Blebkeri ostane okrenut prvenstveno velikim korporacijama i državnim institucijama, koje taj uređaj biraju zbog bezbednosti.

“Sedam od sedam vlada u Grupi G7 koriste naše uređaje“, rekao je Čen.

Takođe, prema rečima prvog čoveka Blekberija, kanadska kompanija će najvećim delom nastaviti da proizvodi telefone sa klasičnom tastaturom, za razliku od većine drugih koje su skoro sve svoje resurse usmerili na telefone sa ekranima osetljivim na dodir.

Izvor: B92

Related Post