Pet načina da sebe obrišete sa interneta

Postoji dosta razloga zbog kojih neki korisnik želi da se obriše sa interneta, a evo kako to da uradite. Ipak odmah na početku treba da znate da to ume da bude dug proces koji ne garantuje stoprocentne rezultate. Stoga se opremite znanjem, strpljenjem i počnite.

Društvene mreže, servisi i kupovina

soc

Neke od društvenih mreža nude mogućnost deaktivacije naloga koji će biti automatski obrisan nakon mesec dana ili više. Isto važi i za servise poput DropBoxa ili sajtove za kupovinu poput Amazona. Određeni servisi ne dozvoljavaju brisanje i u tom slučaju najbolji način je da promenite osnovne podatke i obrišete fotografije sa tog naloga.

Sajtovi koji skupljaju podatke

delete

Određeni sajtovi služe za prikupljanje podataka o korisnicima kako bi ih dalje prodavali kompanijama da se reklamiraju. Neki od tih sajtova se zovu Spokeo, PeopleFinder i slično. Ukoliko sami želite da pretražite njihove baze i uklonite sebe to je proces koji je dugotrajan i zahteva kontaktiranje svakog sajta pojedinačno. Neki od njih zahtevaju popunjavanje formulara, slanje faksova i slično. Skuplji, ali praktičniji procesor jeste korišćenje servisa poput DeleteMe koji za godišnju pretplatu prođe kroz sve te sajtove i obriše vas iz baza.

Direktni podaci

dir

Kada ukucate svoj broj telefona, mejl ili ime ukoliko se pojavljuju na određenim sajtovima, forumima ili servisima najbolje je da lično kontaktirate taj sajt i tražite da vas uklone. U slučaju da ne znate ko stoji iza sajta pronađite na čije ime se vodi uz pomoć ovog servisa. Ovaj proces može da bude dugotrajan i neki od sajtova možda neće želeti da vam izađu u susret. Rešenje za to je u sledećem savetu.

Pretraga

google

Sajtovi za pretragu poput Binga, Googlea i Yahooa imaju jasnu politiku uklanjanja vašeg imena ili podataka iz rezultata. Potrebno je samo da ih kontaktirate i zatražite od njih da uklone vaše podatke iz rezultata pretrage. Google čak ima i poseban alat za uklanjanje ovih podataka.

Elektronska pošta

email

U zavisnosti od toga koliko naloga i koji tip naloga imate proces brisanja može biti različit. Za neke od naloga potrebno je samo da se ulogujete i u podešavanjima pronađete opciju za brisanje, dok za druge je potrebno kontaktiranje provajdera i podnošenje zahteva za brisanje.

Izvor: Blic.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 6 =