Pet načina na koje vam Facebook uništava život

Koliko vam je Facebook važan? Ako je odgovor – prilično, možda je pravi trenutak da se zabrinete.

Ljudi koji provode sate i sate na društvenim mrežama imaju mnogo veće šanse da razvedu od onih koji nemaju profile, navedeno je u studiji objavljenoj u magazinu “Computers in Human Behavior”.

“Osobe u nefunkcionalnim vezama manje vremena provode u društvu partnera i aktivniji su na društvenim mrežama”, objašnjava koautor ove studije doktor Sebastijan Velencuela s Univerziteta “Pontifical Catholic” u Čileu.

Putem Facebooka možete ostvariti kontakt sa bivšim partnerima i upoznati nove – i sve to uz činjenicu da je te aktivnosti lako sakriti.

Međutim, to je samo deo problema!

Crpi vašu motivaciju

Lajkovanje i pružanje podrške nekoj humanitarnoj organizaciji na Facebooku smanjuje šanse da zapravo donirate svoje vreme i novac u te svrhe, otkrivaju istraživači Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Vaši lajkovi će zadovoljiti potrebu ka humanim gestovima, osećaćete se bolje pred prijateljima i to će ugasiti vašu motivaciju da volontirate i pomažete.

Čini vas glupljim

Svaki put kad gledate svoj profil duže od pet minuta, trebaće vam 15 procenata više vremena da odgovorite na neko jednostavno pitanje. Naduvaće vaš ego, što će u vašem mozgu smanjiti motivaciju da rešite problem.

Čini vas nezadovoljnim

Što više vremena provodite na Facebooku, bićete manje zadovoljni svojim životom, naglašava studija Univerziteta u Mičigenu. Videćete nove fotografije sa putovanja ili zabavne stvari koje je postavio vaš prijatelj i neretko ćete (priznali to ili ne) pomisliti koliko je vaš život dosadan i običan.

Deluje negativno na vaše rapoloženje

Više vremena na Facebooku znači i lošije raspoloženje, pokazalo je jedno istraživanje austrijskih naučnika. Brzo ćete shvatiti da gubite vreme, ali nećete preduzeti ništa. Tako ćete ostati zaglavljeni pred ekranom dobar deo dana, umesto da uradite nešto korisno.

Izaziva osećaj usamljenosti

Posmatranje aktivnosti drugih ljudi, a da pritom i sami ne možete biti deo njih učiniće vas vrlo nesrećnim. Dopisujete se s ljudima umesto da ih pozovete i čujete im glas? Muvate devojke preko Facebooka umesto u klubu? Pitate se zašto vam niko nije lajkovao fotografiju?

Kako još društvene mreže mogu negativno da se odraze na vaš život?

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 3 =