Pet različitih tehnologija autofokusa kamera na telefonima

PDAF (phase detection autofokus), laseri, infracrveni zraci, fokus pikseli, sve su to tehnologije kod smartfona, fokusirane na kameru, koje smo videli u poslednje vreme – i od kojih svaka od njih obećava da će biti bolja od prethodne.

auto1

Prvo je Samsung predstavio PDAF (phase detection autofokus) tehnologiju u Galaxy S5 telefonu koja je u suštini pozajmljena sa DSLR fotoaparata: ona omogućava mnogo brže i preciznije fokusiranje na objekte. Nakon toga, LG je predstavio laserski autofokus koji je došao sa G3 telefonom i njegovom kamerom od 13 MP, da bi potom Lenovo uveo sistem infracrvenog sistema fokusiranja sa svojim Vibe Shot telefonom, posebno fokusiranom ka fotografisanju.

m8

Treba svakako izdvojiti i dual kamera tehnologiju koju smo videli kod prošlogodišnje uzdanice kompanije HTC, One M8. Jedna od značajnijih tehnologija pripada Apple-u i ona nosi naziv “Focus Pixels”, a uvedena je u iPhone 6 i 6 Plus telefonima. Ona omogućava analiziranje osvetljenja kroz objektiv kako bi se utvrdilo na koji objekat treba da se fokusira. Vrlo je teško odrediti koja tehnologija je najbolja, jer su u svakom slučaju sve značajne i sve su donele nešto novo.

Izvor: Benchmark

Related Post