Podrška Samsunga srpskim fakultetima

Samsung otvorio savremenu računarsku laboratoriju i u Novom Sadu. U planu je opremanje novih obrazovnih centara, kažu u južnokorejskoj kompaniji

NOVOSADSKI studenti s Fakulteta tehničkih nauka (FTN), zahvaljujući “Samsungovoj laboratoriji znanja”, u čije opremanje je ova kompanija, inače globalni lider na polju informacionih tehnologija, uložila više od sedam miliona dinara, dobili su mogućnost da se na najsavremenijim uređajima obučavaju u razvoju aplikacija i novih softverskih rešenja.

Laboratorija otvorena u Novom Sadu druga je ove vrste u Srbiji, i u njoj je studentima na raspolaganju 36 radnih stanica. Tu su i dve radne stanice za profesore, “pametna” tabla, dva “smart” televizora i poslednji modeli tablet računara i “pametnih telefona”. Kako je objasnio Milan Vujović, direktor marketinga kompanije “Samsung” za Adrijatik regiju, studenti bi kroz Laboratoriju trebalo da se što bolje pripreme za buduće poslovne angažmane.

ftn1

– Još važnije jeste to što bi ova laboratorija trebalo da im omogući da odmah posle diplomiranja traže posao u struci – rekao je Vujović. – Ujedno nastojimo da studentima i profesorima omogućimo da rade na najsavremenijoj opremi i da stiču praktična iskustva kako bi samostalno i u timovima razvijali napredne aplikacije za “pametne telefone”, televizore…

Partnerstvo kompanije “Samsung” i FTN-a ima cilj da doprinese unapređenje kvaliteta nastave, ali i da podstakne nastavno osoblje i studente da primenjuju savremene informaciono-komunikacione tehnologije, ne samo u svakodnevnoj nastavi, već i u realizaciji naučnih i praktičnih projektnih zadataka i studentskih radova.

ftn

– Naravno da ne planiramo da stanemo na ovome – dodao je Vujović. – Cilj je da sledeće godine opremimo sličnu laboratoriju u nekom drugom gradu.

Ovakva laboratorija već je otvorena u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu, gde studenti razvijaju nova softverska rešenja i aplikacije i rešavaju programerske probleme. Tim ove laboratorije do sada je razvio mnogobrojne uspešne projekte, među kojima je i 25 aplikacija za “smart” televizore, kao i prva srpska TV aplikacija i 30 aplikacija za mobilne telefone. Svi članovi laboratorije zaposleni su u struci odmah po završetku fakulteta.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 13 =