Policija upozorava: Ne koristite ovu opciju na Fejsbuku

Belgijska policija nedavno je upozorila korisnike na potencijalne opasnosti od korišćenja tzv. proširenog lajka, odnosno nedavno predstavljenih reakcija na objave sa Fejsbuka.

Na internetu su godinama kružile glasine da Fejsbuk priprema opciju ‘dislike’ kojom će korisnici moći da izraze svoje nezadovoljstvo i neslaganje s objavom, fotografijom ili linkom, ali Zakerberg na kraju ipak nije odabrao “palac nadole”, već je predstavljena mogućnost izražavanja različitih reakcija u vidu emotikona.

Reakcijama, osim klasičnog lajka, može da se izrazi zadovoljstvo, iznenađenje, smeh, ljutnja i tuga, a iako je većina korisnika zadovoljna ovim mogućnostima, belgijska policija nedavno je upozorila korisnike na potencijalne opasnosti od ovakvog načina reakcija na objave.

Naime, ovo je samo još jedan način na koji korisnici predaju svoje lične informacije Fejsbuku i oglašivačima jer na taj način Fejsbuk može da meri efikasnost objavljenih oglasa, prenosi britanski Telegraf.

dislike 1

Ako po reakcijama na objave Fejsbuk zaključi da su korisnici dobro raspoloženi, moći će da proda oglasni prostor, uveravajući oglašivače da postoji veća verovatnoća da reaguju na njihove oglase, odnosno objave, piše u saopštenju, uz napomenu da je to još jedan razlog zašto ljudi, ako žele da zaštitite svoju privatnost, ne bi trebalo da žure s lajkovima i reakcijama na objave.

Iz Fejsbuka navode da na osnovu ovih podataka kompanije sada mogu bolje da razumeju kako ljudi reaguju na njihov sadržaj i da te reakcije korisnika predstavljaju ‘ključnu priliku za oglašivače’, kao i pokazatelj lojalnosti brendovima.

Na kritike vezane za kršenje privatnosti Zakerberg je odavno navikao jer su brojni korisnici više puta tokom godina optuživali Fejsbuk za kršenje privatnosti. Sigurnosni stručnjaci često upozoravaju korisnike Fejsbuk, ali i Gougla i drugih mreža i pretraživača da one nisu besplatne, već njihovo korišćenje plaćamo deljenjem privatnih podataka s tim kompanijama, odnosno s oglašivačima.

Izvor: Vesti online.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 12 =