Popularni antivirus ugrozio milione korisnika!

Milioni korisnika izloženi su riziku zbog propusta u poznatom antivirus programu! Uklonite njegovu Chrome ekstenziju odmah!

Nakon što je bio u centru skandala sa prodajom korisničkih podataka, pokazalo se da jedan od najpopularnijih bezbednosnih antivirus softvera možda i nije toliko bezbedan kako se mislilo.

Propust koji je otkriven u vezi sa Chrome ekstenzijom Web TuneUp omogućavao je hakerima da vide koje ste stranice pretraživali, ali i vaše lične podatke (pod uslovom da znaju gde da traže). Osim toga, hakeri su mogli i da špijuniraju elektronsku poštu i druge onlajn aktivnosti.

Kako je gHacks objasnio, AVG-ova ekstenzija je uvek bila problematična. Menja početna podešavanja koja negativno utiču na iskustvo korisnika Chrome-a i skoro je nemoguće promeniti modifikovana podešavanja bez deaktiviranja ekstenzije.

Nakon što je problem otkriven, AVG ga je dao rešenje, ali ga je Google odbio zato što nije rešio sve probleme. AVG je nakon toga objavio još jednu ispravku koja je Google prihvatio. Ipak, online instalacija je deaktivirana i dalje.

AVG je popravio ovaj propust tek nakon što je obavešten od strane Googlea, tako da nije poznato koliko je tačno od 9 miliona korisnika bilo izloženo hakerskim napadima.

Stiven Murdok sa UCL-a (Londonski univerzitetski koledž) za BBC je rekao da ovaj propust pokazuje da gotovo svaki softver koji instaliramo na računar može da bude velika opasnost za bezbednost i privatnost, čak i ako mu je osnovna namena da nas štiti.

Izvor: vestionline.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 16 =