PORUKE NA VAŠEM IPHONE-U UOPŠTE NISU BEZBEDNE: Pogledajte šta POLICIJA vrlo lako može da vidi

Jedan deo Apple-ove aplikacije za razmenu poruka, iMessage, nije u potpunosti osiguran od špijuniranja, pa vlasti vrlo lako mogu da dođu do brojeva telefona osoba sa kojima razmenjujete poruke.

Prema izveštaju portala “The Intercept”, problem nastaje kada korisnik unese broj telefona osobe kojoj želji da pošalje poruku, jer iMessage aplikacija u tom trenutku određuje da li će ona biti poslata kao standardni SMS ili putem enkriptovane iMessage platforme.

Ponekad se desi da Apple tu proveru sačuva na svojim serverima.

Div iz Kupertina nije poricao da čuvao informacije o kontaktima svojih korisnika, ali je rečeno da zapise čuva maksimalno 30 dana nakon čega ih briše.

Sačuvani podaci o brojevima telefona zovu se “Pen Registers” i nisu neuobičajeni na pametnim telefonima, a FBI ove zapise u svojim operacijama koristi još od kraja 90-ih godina.

Portal “The Intercept” došao je do pomenutih podataka tako što su dobili dokument od Odeljenja za sprovođenja zakona elektronskog nadzora, u kojem piše šta sve mogu da dobiju od Apple ukoliko im pokažu takozvani PenRegister/Trip nalog.

Dobra stvar u celoj priči je ta što je sadržaj razmenjenih poruka i dalje skriven, odnosno poznat je samo osobama koje ih razmenjuju.

Povodom ovih tvrdnji oglasio se i sam Apple.

Kada nam vlasti pokažu validan sudski nalog, mi im pružamo zahtevane informacije na uvid ukoliko su one u našem posedu. S obzirom na to da iMessage ima “end-to-end” enkripciju, mi nemamo sadržaj koji se razmenjuje u porukama. U nekim slučajevima, jedino što možemo da pružimo su zapisi sa naših servera koji nastaju kada korisnici pristupaju određenim aplikacijama na svojim uređajima. Uvek sarađujemo sa pripadnicima policije i drugih organa reda kako bi im pomogli da shvate šta možemo da im pružimo, pa tako svi zapisi koje im nudimo ne prikazuju sadržaj konverzacije niti dokazuju da se komunikacija zaista dogodila u nekom trenutku – ističu iz Apple-a.

Izvor: telegraf.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + eighteen =