Poslušajte OVE savete kako bi vam baterija na telefonu trajala duže

Svi vlasnici pametnih telefona muku muče sa trajanjem baterije. Evo pravih saveta koji će vam pomoći!

Ukoliko ugasite telefon, i izvadite bateriju iz njega, ona će imate u sebi energiju skoro 7 dana. Nažalost ova solucija nije vijabilna, pa nam ostaje da se dovijamo na razne načine.
Ekran ždera!

Pre svega smanjite osvetljenje vašeg ekrana. Ma koliko vam to izgledalo smešno, najveći potrošač struje je sigurno ekran, a manje osvetljenje jednako manja potrošnja baterije. Koristite maksimalno osvetljenje samo kada je to zaista neophodno.
GPSa, GPSa, GPSa.

GPS je sigurno jedna od najboljih stvari u vašem mobilnom telefonu kada treba da se orijentišete u nepoznatom kraju, ali takođe crpi mnogo struje. Aktivirajte ga samo kada vam baš puno treba. Isto važi i za bluetooth konekciju.

Wi-FI ili mobilni internet – moderna dilema

wifi

Razlog za popularnost pametnih telefona je mogućnost obavljanja nekih funkcija koju su bile eksluzivno rezervisane za računare.

Da bi to radili treba im Internet, pa ako nisu povezani na isti malo se gubi smisao njihovog korišćenja. Vodite računa da mobilni internet prilično troši bateriju pa ukoliko već morate da prenosite velike količine podataka bolje je izabrati Wi-Fi koji em manje troši struje, em brže prenosi podatke što u globalu znači manju potrošnju struje. Naravno ako isključite komunikaciju sa internetom baterija će najduže trajati.

Možda bi nam neki program pomogao?

doc

Aplikacije su srž današnjih uređaja pa i ne čudi što na Netu možete naći nekoliko hiljada proizvoda koji tvrde da će vam produžiti život baterije i do 30 ili 40 %. Pazite se ovakvih tvrdnji, jer su većina ovi proizvoda samo zamaskirane fabrike reklama (pošto su jelte besplatni da se skinu), pa vam savetujemo da skidate samo proverene programe, koji imaju visoku ocenu sa zvaničnih prodavnica softvera. (preporučujemo Battery Doctor)
Dobre vibracije

Isključite da vam telefon vibirira prilikom kucanja (haptic feedback) jer vam troši bateriju svaki put kada otkucate nešto, savetuje Srbija Danas.

Programi, zli programi!

apps

Nakon ekrana najveći neprijatelji baterije su aplikacije koje zahtevaju da ste konstantno online.

U ovu kategoriju spadaju svi programi vezani za društvene mreže kao i neke igre, koji bukvalno sisaju energiju iz vašeg telefona. Sve Facebook aplikacije (Facebook, Instagram, Facebook Chat) su rekorderi po ovom pitanju, a treba se paziti i određenih video igara (Candy Crush Saga, Minecraft, Clash of Clans, Bubble Witch 2, Angry Birds). Najveći problem su reklame u besplatnim igrama koje em zlopate ekran, em non stop vuku internet protok, pa ako želite da uštedite bateriju po startovanju igra ugasite “data” saobraćaj.

Urbane legende

bat

Svaki put kada kupite baterije prodavac će vam konspirativno-apokaliptičnim glasom reći da bateriju morate minimalno tri puta napuniti do kraja i zatim skorz isprazniti.

Činjenica da su ranije baterije morale biti tako tretirane da bi se izbegli negativni efekti, ali nove generacije litijum jonskih baterije nemaju te probleme. Stručnjaci savetuju da ne dozvolite da se baterije isprazni do kraja i da pametni telefon skinete sa punjača kada se baterije napuni. Takođe izbegavajte da ostavljate telefon tamo gde je povišena temperatura (direktno na suncu, u kolima tokom leta itd..) jer upravo velika toplota deluje negativno na kapacitivnost baterije (pričamo iz ličnog iskustva).

I pored svih ovih saveta nemojte očekivati puno, jer je estetika odnela prevagu nad funkcijom pa je sadašnjim pametnim telefonima potrebna baterija od bar 5 0000 mAh, koja bi bila dva ili tri puta deblja nego sadašnji primerci. Ali ukoliko se budete pridržavali ovih saveta verovatno će vam baterija trajati ceo dan i još malo, a opet ćete moći da završite sve poslove.

Izvor: Press Online

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 14 =