Pravi se uređaj za komunikaciju mozga i računara

Naučnici američke vojske rade na razvoju implantata za ljudski mozak, koji bi računarima omogućio direktnu komunikaciju sa ovim organom.

Cilj implantata jeste upravljanje računarima uz pomoć misli, i učitavanje podataka sa mozga direktno u kompjutersku memoriju.

Kako su izjavili iz američke Agencije za razvoj napredne odbrambene tehnologije (DARPA), sadašnji način komunikacije između čoveka i računara je prespor, a uz pomoć implantata razmena podataka bi bila mnogo brža.

“Zamislite samo šta bi ova tehnologija mogla da nam omogući. Na primer, vojnici na terenu ne bi morali ručno da unose koordinate za vazdušnu pomoć”, objasnio je glavni inženjer na ovom DARPA-inom projektu, Filip Alvelda.

Osim vojne primene, Alveda ističe kako bi ova tehnologija jednog dana možda mogla da vrati vid slepim osoba, tako što bi videomaterijal koji snime kamere bio direktno prenošen u mozak.

Još uvek nije otkriveno po kom principu bi funkcionisao ovaj uređaj, ali iz DARPA-e javljaju kako će detalji biti izneti sredinom februara.

Izvor: B92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =