Predstavljamo MIUI ROM za Android koji podseca na IOS

Kako da pocnemo ovu pricu a da bude interesantna za sve korisnike? Sta je ROM? Neki ce svasta sad napisati, ali ovo nije nacionalna manjina u nasem slucaju… ROM je modifikovana verzija Android operativnog sistema za Vas telefon koja Vam omogucava da sami birate sta ce biti instalirano na Vasem telefonu i tako ubrzate njegov rad, menjate i dodajete teme i opcije kao i izgled celokupnog telefona na nacin na koji to do sada niste mogli.

Jedan on najpopularnijih ROM-ova u ovom momentu je Cyanogenmod, o kome smo nekoliko puta pisali, a ovom prilikom Vam predstavljamo MIUI, ROM predivnog dizajna i opcija, za hardverski mocnije uredjaje.

miui-teaser-galaxy-nexusInterfejs

MIUI vise podseca na prvi pogled na IOS nego na Android, medjutim ovo nije obicna kopija IOS-a, tako da ako ste pobornik Androida ne plasite se 🙂 . Ovaj ROM nudi jedinstvene funkcije, baziran je na Android-u 4.2.2 i trenutna aktuelna verzija MIUI (pored oznake v5 koja se cesto vidja uz MIUI) je 3.7.x.

Prosto je neverovatno koliko je truda ulozeno u izgled ovog ‘kastom’ ROM-a. Mozete pogledati i sami na prilozenim slikama.

Ono sto je jos interesantno postoje teme koje dolaze uz instalaciju MIUI-a i koje su dosta interesantne, pa necete morati da kao sto je to slucaj sa Cyanogenmod-om da “kopate” po internetu trazeci besplatne i nadajuci se da ce biti 100% kompatibilne sa Vasim ROM-om.

androidpit-miui-v5-locks-1Mi se samo pitamo da li ce Google da tolerise i dokle MIUI jel ima sopstveni market za aplikacije koji dolazi sa instalacijom ovog ROM-a. Kada instalirate MIUI, pri instalaciji samostalno dodajete i Google Play, kao kod ostalih ROM-ova, medjutim, samo je pitanje vremena kada ce ovaj ROM da zauzme visoku poziciju medju ostalim instalacijama i kad ce Google krenuti da trazi razloge da stagnira razvoj ili da skupo plati pripajanje MIUI Google-u.

Trenutno u toku je prevod MIUI na srpski, za koji us zasluzni ljudi sa oficijelnog MIUI Adria foruma
Fan Stranice Su serbia.mobiledevs.net i croatia.mobiledevs.net
Ukoliko Ste Zainteresovani Najnovije Vesti Vezane Za Xiaomi I MIUI
Mozete Naci Na adria.mobiledevs.net
Poslednja Je : Xiaomi Predstavio Mi-TV2 & MI-Pad :
http://miui.mobiledevs.net/forum/topic/86-xiaomi-konferencija-15052014-predstavljeni-novi-uredjaji/

Nedostaci

Jedan od najvecih nedostataka je launcher, jel nije moguce skloniti odredjenu ikonu vec je jednostavno smestiti u folder.  Drugi nedostatak je dodavanje widget-a, za sta bi Vam bio potreban ceo poseban tutorijal jer je nejasno kako radi. Takodje, sva lepota koja dolazi uz njega cini ovaj ROM toliko hardverski zahtevnim da nije pogodan za starije telefone. Na primer dok na HTC Desire Z Cyanogen mod radi savrseno, MIUI na ovom telefonu radi sporo, ostavljauci samo 30ak MB RAM slobodno i cesto blokira aplikacije. Ovo je najveci propust, jel smo mi licno na nasem telefonu testirali Cyanogen mod zbog toga sto je originalna instalacija Android-a pocela previse da baguje. Prema tome, ako imate telefon sa 512 MB RAM-a nemojte se usudjivati da instalirate MIUI.

androidpit-miui-v5-2

Related Post