Programeri vole Apple, užasavaju se Microsofta i smatraju da je Facebook u trendu

Stack Overflow – izuzetno popularni onlajn hangout za programere – objavio je svoje istraživanje za 2016. godinu, sa jednim od najboljih pregleda softverske industrije. U istraživanju je učestvovalo 56.033 kodera iz 173 zemlje (duplo više nego prošle godine), a pitanja su pokrivala razne teme – od tehnologija u trendu do demografije.

Evo nekih ključnih rezultata istraživanja, do kojih je Stack Overflow došao:

– Apple Swift programerski jezik je zauzeo drugo mesto u “Most Loved” kategoriji, gde je 72,1 odsto developera istaklo da koristi i želi da nastavi da koristi ovaj program. Na prvom mestu se našao Rust, popularni programski jezik koji dolazi iz Mozille, sa 79,1 odsto.

– Microsoftov Visual Basic se našao na prvom mestu u “Most Dreaded” kategoriji, gde je 79,5 odsto developera istaklo da koriste tehnologiju, ali da bi voleli da to ne bude slučaj u budućnosti. Kada je Android u pitanju, 15,8% developera je istaklo da ne rade sa ovim operativnim sistemom, ali da bi to voleli, čime ovu tech veštinu smeštaju u “Most wanted” kategoriju.

– Facebookova React tehnologija, koja developerima omogućava da izgrade aplikacije sa uglađenim front-end interfejsima, okarakterisana je kao tehnologija koja je najviše u trendu. S druge strane, Microsoft Windows Phone je doživeo ogroman pad od 65,2 procenta, što ga čini najvećim gubitnikom.

– Dvadesetogodišnji JavaScript jezik i dalje vodi, jer ga koristi 55,4 odsto ispitanika, dok je na drugom mestu SQL database sa 49,1%, a Java je treća sa 36,3 odsto.

Kompletne rezultate istraživanja možete videti ovde.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 3 =