Proizvođač iPhone telefona menja ljude robotima

Iako se ovih dana uglavnom vodila rasprava da li će Apple uspeti da ubedi kompanije koje za njih proizvode iPhone telefone da se prebace u SAD, događa se nešto sasvim drugačije. Roboti sve više preuzimaju automatizacione procese u fabrikama jer su mnogo jeftiniji kao radna snaga. Foxconn, kompanija koja u Kini proizvodi iPhone telefone za Apple izneo je plan u tri faze kojim će zameniti sve ljudske radnike robotima. Dai Jia-peng menadžer u Foxconn-u poručio je za Digitimes da kompanija zaista radi na ovom planu i da će nakon što on bude sproveden, svi radnici biti zamenjeni robotima.

Prva faza će se sastojati od zamene ljudskih radnika u fabrikama sa robotima i individualnim radnim stanicama. Ovi roboti će u početku obavljati poslove koji su suviše opasni za ljude, ili će samo preuzeti poslove koje ljudski radnici jednostavno ne žele da rade.

U drugoj fazi će roboti postepeno preuzimati celu proizvodnju, a kada se to završi, treća faza će uključiti zadržavanje samo minimuma ljudskih snaga za nadzor, inspekciju i testiranje. Dai je spomenuo da su Foxconn-ove fabrike u Čengduu, Šenženu i Žengžuu već stigli do druge i treće faze.

 

Izvor: benchmark.rs

Related Post