Prvi hrvatski pametni telefon

Hrvatska kompanija HG Spot Informatika napravila je prvi hrvatski pametni telefon Forcebook UltraPhone 40, koji je pušten u prodaju tokom vikenda.

U kompaniji nisu željeli da otkrivaju detalje, ali direktor Saša Lončar kaže da planiraju da iskoriste fokus vodećih brendova na najzahtjevnije korisnike.

Srednji i niži segment tržišta su naša prilika. Zato cena Forcebook smartphonea i jeste atraktivna, svega 499 kuna (oko 66 evra), da je tržište zainteresovano pokazuje da smo već prodali prve primerke – kaže Lončar.

Hrvatski proizvođači svoju priliku su uvidjeli u podacima IDC Adriaticsa koji navodi da je lani na tom tržištu pametnih telefona prodato za oko 114 miliona evra, te da tržište nastavlja da raste.

U kompaniji navode da prodaju nisu ograničili samo na Hrvatsku.

– Priča sa svim Forcebook uređajima je da ponovo podstaknemo rast hrvatske proizvodnje, a tu nam je podsticaj i ulazak Hrvatske u EU, jer nam se sada otvorila mogućnost da vrlo jednostavno počemo izvoziti hrvatske visokotehnološke proizvode na to tržište. Hrvatsko tržište je malo i planiramo da se širimo – kaže Lončar.

Forcebook UltraPhone 40 ima ekran 4” HVGA 320×480 piksela, 1GHz procesor Spreadtrum 6820, 512 MB RAM-a, ima zadnju kameru rezolucije 2MP i prednju 0,3MP, dual SIM, 256 MB memorije, proširivo SD karticom, podržava WiFi 802.11 b/g, a radi na Android 4.0 verziji. Telefon ima bateriju baterija 1600 mAh i dolazi sa jednom rezervnom.

Uz prvi hrvatski pametni telefon HG Spot Informatika izbacila je i “snažnijeg brata” Forcebook UltraPhone 53, koji ima ekran od 5,3”, dvojezgreni A9 1,2GHz procesor, 1GB RAM-a, 4GB interne memorije, 5Mpx kameru, Android 4.1.1, dual SIM, a baterija od 3100 mAh omogućava mu da izdrži bez punjenja do deset dana na standbyu. I ovaj telefon dolazi sa rezervnom baterijom.

Izvor: Kamatica