Prvi put u istoriji naučnici produžili životni vek za 20 godina

Revolucionarno otkriće naučnika iz Biovive pokazalo je da je genetskom terapijom moguće produžiti telomere, jednog od poznatih uzroka starenja.

Prva osoba na svetu podvrgnuta je genetskom tretmanu koji bi trebalo da značajno produži životni vek.

Kako pišu svetski mediji, direktorka američke kompanije koja se bavi ovim istraživanjima, Elizabet Periš na sebi je isprobala terapiju koju su razvili njeni stručnjaci u Biovivi. Rezultati su za sada obećavaju.

Tretman deluje na osnovu otkrića ovih stručnjaka koji kažu da su pronašli način da učine ono što do sada nije bilo moguće – da produže elomere na krajevima hromozoma, koji se troše sa svakom deobom ćelije. Naučnici veruju da su kraći i istrošeni telomeri glavni uzrok staračkih bolesti.

Kad se ćelija deli, kopira se DNK u hromozomima, ali ćelijski mehanizmi ne mogu da ga iskopiraju do kraja, pa se delić DNK na krajevima uvek izgubi. Telomere služe kao zaštita, deo neiskorišćenje DNK čija je jedina svrha da zaštiti bitne delove hromozoma prilikom kopiranja. Naučnici ih upoređuju sa fitiljem – kada se potroše, ćelije prilikom kopiranja počinju da gube bitne delove DNK i dolazi do smrti ili bolesti ćelija.

Woman looks at her reflection in a mirror
Woman looks at her reflection in a mirror

Elizabet Periš, koja ima 44 godine, u septembru prošle godine, podvrgnuta je dva puta genetskom tretmanu. Jedan je trebalo da je zaštiti od gubitka mišićne mase kao posledice starenja, a drugi da se produže telomere na matičnim ćelijama.

Iznenađujuće je da je prva terapija bila izuzetno uspešna. Naučnici su merili telomere kod Elizabet pre terapije i utvrdili da ona ima neuobičajeno kratke za svoje godine, što bi značilo da bi vrlo brzo počela da oseća posledice starenja organizma. Ali, merenja posle terapije pokazala su da su se telomere produžile za ekvivalent od 20 godina.

Merenja nije sprovela njena kompanija Bioviva, već specijalizovana laboratorija SpectraCell, a podatke je potvrdio i neprofitni institut Heales iz Brisela.

Stručnjaci kažu da je još prerano da se govori o “eliksiru mladosti”, jer je starenje izrazito složen proces koji nije razjašnjen u potpunosti, iako se zna da je gubitak telomera jedan od poznatih uzroka starenja.

Izvor: Nedeljnik.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 11 =