PUNIĆE SE NA VODU: Srbin napravio revolucionarni punjač za smartfone

Tim sa MIT univerziteta koji su činili Nenad Miljković, koji je poreklom sa ovih prostora, i Evelin Vang otkrili su da kapljice vode dobijaju naelektrisanje kada se spontano odvoje sa vodootpornih površina tokom kondenzacije. To naelektrisanje se može iskoristiti za punjenje električnih uređaja
Zamislite situaciju u kojoj će mali uređaj puniti naše pametne telefone samo uz pomoć vlage iz vazduha, dok će istovremeno proizvoditi čistu vodu. Tim sa MIT univerziteta došao je do otkrića koji će omogućiti proizvodnju takvog uređaja veoma jednostavno i jeftino.

Tim su činili Nenad Miljković, poreklom sa ovih prostora, i Evelin Vang. Istraživanjem je otkriveno da kapljice vode dobijaju naelektrisanje kada se spontano odvoje sa vodootpornih površina tokom kondenzacije. U istom ispitivanju otkriveno je da se mala količina naelektrisanja koja nastaje u tom procesu može iskoristiti za punjenje raznih elektronskih uređaja.

punjac

Da bi to naelektrisanje bilo iskorišćeno dovoljne su dve tanke metalne pločice između kojih se odbijaju kapljice vode. Ako se te pločice, od aluminijuma ili bakra, povežu u strujno kolo, razlika potencijala bi se mogla koristiti za punjenje određenih uređaja. Međutim, kao i kod svake nove tehnologije i kod ove ima određenih problema.

Jedan od njih je što je sistem jako spor. Naučnici pretpostavljaju da bi za potpuno punjenje baterije, prosečnog pametnog telefona, bilo potrebno oko 12 sati. Drugi problem je taj što se ovaj proces oslanja na kondenzaciju i vlagu u vazduhu. To znači da se ovakvi sistemi mogu koristiti samo u područjima sa velikom vlagom, poput obala reka i slično.

Izvor: Vecernje Novosti