PUNJAČI ZA TELEFONE ODLAZE U ISTORIJU: Otkriven način za BEŽIČNO punjenje BATERIJA!

Punjači za mobilne telefone u poslednje vreme sve su češće uz nas, čak i kad nismo kod kuće. Moderni pametni telefoni troše puno energije, a o njima smo toliko ovisni da nam njihovo gašenje deluje kao noćna mora. Otac mobilnog telefona, Amerikanac Marti Kuper slaže se da njegov izum ima jednu ozbiljnu manu – morate da mu punite bateriju.

– Punjač uvek mora da vam bude pri ruci, a to zna da bude naporno. Mislim da to postaje sve veći problem – rekao je Kuper za “CNN”.

Budućnost je, čini se, ipak nešto bolja jer mobilni telefoni uskoro neće biti jedini uređaji koje ćemo nositi sa sobom. Svi ti pametni satovi, mobilni telefoni, pametne naočare pa čak i odeća koja će se povezivati na internet – svi ti uređaji biće stalno spojeni na struju, a to bi trebalo da nam omogući već dugo spominjana tehnologija bežičnog punjenja.

Nekoliko kompanija zasad je ponudilo svoja rešenja za bežično punjenje na svakom mestu i u svako vreme. U “Wi-Charge”-u smatraju da bi na krovove trebalo instalirati “kutije” koje bacaju laserske zrake i tako pune uređaje.

U kompaniji “U-Beam” smatraju da bi telefoni i drugi uređaju mogli da se pune zvučnim talasima. No, Kuper smatra da će prevagnuti rešenje koje nudi “Energous”. Ta firma želi da razvije tehnologiju punjenja gedžeta putem radijskih frekvencija.

Pretvarajući radio talase u struju za baterije, bežični uređaju mogli bi da “izvlače” energiju iz vazduha i tako se pune bilo kad i bilo gde.

“Energous” je u tu svrhu već osmislio uređaj “WattUp” koji za sad funkcioniše samo s vrlo malim uređajima, ali njegova tehnologija svakako obećava.

– Energous je korak bliže ostvarenju sna, to jest omogućavanja bežičnog punjenja svojim potrošačima – smatra Kuper.

Izvor: Srbija danas.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 17 =