Razrešimo dilemu: Tablet (ne) može da zameni laptop

Sve se više kupaca odlučuje na tablet, i jasno je uočljiv trend izuzetnog rasta prodaje ovih naprava. No, povučeni željom da razgraničimo svetove koji u poslednje vreme pokazuju izrazitu tendenciju ka mešanju, želeli smo da ukratko objasnimo našim čitaocima šta mogu očekivati od tableta, a šta od laptopa. Tekst je namenjen svima, ali ipak najviše onima koji ovih dana imaju dilemu šta kupiti od uređaja i za kakve potrebe je najbolje upotrebljavati elektronsku pridošlicu u dom…

Oprez: Tablet nije laptop

Dilema kakva nije novost i kakva se postavljala u suštini još od dolaska tablet računara. Ipak, sada je tržište daleko razvijenije, bogatije različitim uređajima, softver je dosta napredovao, a iskustvo u korišćenju se ipak nagomilalo u odnosu na period kada su pitanja poput ovog iz naslova postavljana u najširim krugovima korisnika. Sve to uslovaljava potrebu da razjasnimo neke stvari iz ugla samih korisnika, u šta i sami spadamo, budući da intenzivno koristimo i laptopove i tablete već dugi niz godina – laptopove odvajkada, a tablete od samog njihovog početka.

Nažalost, puno puta celokupno tržište upada u zabunu sa terminima kao što su “..podržava…” i “…u stanju je da…”, bez jasnije predstave da li je to što uređaj u teoriji može zapravo upotrebljivo u praksi, i do koje mere je korišćenje na takav i takav način udobno. Dok smo sa jedne strane branili tablete svojevremeno upravo od identifikovanja sa laptopom, što je uslovilo brojna razočarenja njihovom upotrebnom vrednošću u njihovim samim počecima, danas smo nekako prinuđeni da vas upozoravamo da tableti nisu laptopovi, ali iz obrnute perspektive, kako bismo vas upozorili da ne možete očekivati iste upotrebne vrednosti od snažnih x86 računara i od tableta sa ARM procesorima, mada brojne nezahtevne potrebe mogu lepo da se zadovolje i na jednom i na drugom uređaju.

Nije prvi put da se slična dilema postavlja na stranicama našeg sajta. Pre izvesnog vremena smo imali situaciju u kojoj smo pokušali da odgonetnemo za koga, odnosno za kakve primene je pogodnije koristiti tablet, a za kakve smartfon. Sada se praktično nadovezujemo na taj tekst pričom na relaciji tableti – laptopovi. Oba tržišna segmenta su u proteklo vreme doživela dosta promena. Stoga ćemo odatle i krenuti u poređenje ovih (ne)uporedivih kategorija uređaja…

Tableti

Tableti su se dosta usavršili od trenutaka kada su se prvi put ozbiljnije pojavili na tržištu, što će reći od izlaska prvog iPada. Pre svega, usavršeni su softverski. Sada je dostupno mnoštvo aplikacija koje će vam pomoći u svakodnevnoj upotrebi uređaja, i toliko ih je da je sada zapravo problem kako se snaći u toj šumi i odabrati pravu stvar za sebe. Od uređaja namenjenog skoro isključivo konzumiranju sadržaja, određene aplikacije omogućavaju i njihovo aktivno kreiranje.

To međutim nije jedini vid “softverskog usavršavanja”, jer pod time podrazumevamo i usavršavanje Androida, koji na tabletima danas veoma lepo radi i donosi ceo novi spektar aplikacija u odnosu na nekada dominantni iPad. Operativni sistemi takođe rade kao podmazani, višejezgarni procesori doprinose izuzetnim brzinama odziva i slično. Zaista, danas i Android i iOS donose puno na tablet platforme.

Moramo spomenuti i hardversko usavršavanje tableta. Ne samo da su čipovi sve brži, “višejezgarniji” i snažniji, već su i ekrani sve većih rezolucija (Full HD rezolucije i veće su odavno tu, na raspolaganju). Međutim, jedan od najzanimljivijih hardverskih pomaka jesu različite hibridne varijante gde tablet zapravo može da se koristi i poput laptopa, zahvaljujući bilo integrisanoj tastaturi, bilo dodatku u koji se tablet umeće. Tada na raspolaganju stoji jedna vrlo interesantna alatka. Koja, doduše, i dalje ne može zameniti laptop u potpunosti, ali svejedno, tu je da ponudi povišen nivo iskustva za one kojima je to potrebno.

Laptopovi

Laptopovi su takođe doživeli nekoliko pomaka i inovacija u proteklom periodu. Ovde ćemo krenuti obrnutim redom – sa hardverske strane. Naime, u odnosu na ono što je do pre koju godinu smatrano tipičnim laptopom, primetno je da su uređaji dosta istanjeni i olakšani. Što zahvaljujući primeni novih dizajnerskih rešenja, što zahvaljujući forsiranju ultrabukova. Ne samo da su ultrabukovi dosta modifikovali ono što poimamo laptopom i kriterijume koje postavljamo pred njega po pitanju mobilnosti i prenosivosti, već su doprineli da mnogi proizvođači razmišljaju o svojim mejnstrim modelima u ultrabuk stilu, što će reći da ih prave što tanje, lakše i elegantnije.

Slično važi i za hardver i softver. Verovatno nema potrebe napominjati da je hardver iz generacije u generaciju sve bolji. No, sa softverom smo doživeli uvođenje Windows 8 operativnog sistema. Iako on ne donosi sam po sebi puno toga novog za korisnike koji su navikli da koriste tastaturu i miša kao primarne ulazne uređaje, doneo je kontrolu dodirom. Lagali bismo ako bismo rekli da smo ostali ravnodušni na laptopove sa ekranima osetljivim na dodir. Ovakav sistem korišćenja donosi specifičan vid intimizacije sa računarom i stoga i nešto novo u svakodnevnom korišćenju, gde će uvek neko moći da kaže da mu je zgodnije da neku operaciju obavi prstima.

Konačno, takva situacija je omogućila pojavu novih hibrida. Reč je o hibridnim uređajima koji imaju odvojiv ekran ili se mogu transformisati u “tabletoliki uređaj” na neki drugi način – rotacijom ekrana, pivotiranjem i slično. Sa njima je još uvek glavni problem cena. Oni dolaze sa x86 procesorima, softver na ovakvim hibridima je prevashodno “full windows” i predstavljaju vrlo interesantan miks dva sveta.

Izvor: Benchmark | Autor: Filip Majkić

Related Post