Roboti stvorili novi “univerzalni jezik”

Kompanija Gugl je do sada koristila veštačku inteligenciju u video igricima, ali je konačno uspela i da je upotrebi za stvaranje potpuno novog jezika Interlingva koji će napraviti pravu revoluciju u prevođenju tekstova u novom, unapređenom programu GNMT (Google Neural Machine Translation).

Program koji je ranije funkcionisao u okviru Gugl prevodioca (Google translate) nije mogao da obrađuje cele rečenice odjednom, nego je reči prevodio nezavisno od konteksta u kojem se nalaze. Ovakav koncept je prevazišla Intrlingva koja će biti u stanju da prevodi čitave rečenice.

Još jedna bitna stvar će biti srećnije rešena, a to je direktno prevođenje s npr. španskog na portugalski jezik, a ne kao što je do sada bilo slučaj, između gotovo svih jezika nalazio se engleski, pa je tako s španskog prvo prevođeno na engleski, a tek onda s engleskog na portugalski.

– Koristeći trodimenzionalnu reprezentaciju internih podataka, bićemo u mogućnosti da obezbedimo sistemu podatke koji ću biti dovoljni za direktno prevođenje s bilo kog na bilo koji jezik – rekao je tim koji intenzivno radi na Interlingvi.

Zahvaljujući ovim rezultatima GNMT se danas koristi širom sveta i ostvaruje fenomenalne rezultate u prevođenju 10 od mogućih 16 najnovijih jezičkih parova.

Izvor: pressonline.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =