SAD: Eplu kazna od 533 miliona dolara za kršenje patenata

Epl mpra da plati kaznu od 532,9 miliona dolara jer je njihov softver “ajTjuns” neovlašćeno koristio tri patenta u vlasništvu teksaške firme SmartFleš.

SmartFleš, specijalizovan za licence, tražio je odštetu od 852 miliona dolara.

Sud je ocenio da je Epl namerno i bez dozvole SmartFleša koristio patente.

Epl, koji namerava da uloži žalbu na presudu, saopštio je da ta odluka predstavlja novi motiv za reformu sistema intelektualnog vlasništva da bi se ograničila mogućnost da firme koje ne proizvode same određene proizvode, kao SmartFleš, pokreću sudske postupke.

SmartFleš je podneo tužbu maja 2013. godine, navodeći da softver “ajTjuns” krši njegova patentna prava koja se odnose na pristup i skladištenje preuzetih pesama, video sadržaja i igrica.

apple1

Epl je ocenio da nema nikakvog kršenja i zatražio poništavanje patenata, jer se prethodni patentirani pronalasci odnose na istu tehnologiju.

Advokat SmartFleša izjavio je da je ta kompanija veoma zadovoljna presudom u kojoj je istaknuto da se radi o Eplovom svojevoljnom i drugotrajnom kršenju, preneo je danas Rojters.

SmartFleš je, takođe, podneo tužbu zbog nepoštovanja intelektualnog vlasništva protiv Samsung elektroniksa, HTC-a i Gugla.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post