Sajber-kriminal sve veća pretnja

Kriminal preko interneta postaje sve veća pretnja za preduzeća, a u Austriji šteta koju su prouzrokovali sajber napadi u proseku iznosi 400.000 evra.

Prema ekspertima opasnost od sajber-kriminala se često potcenjuje, a samo pet odsto preduzeća je osigurano protiv sajber-napada, ističe bečki dnevnik “Standard”.

Šteta od sajber-kriminala u svetu, prema studiji kompanije “Mek Afi”, iznosi do 445 milijardi dolara godišnje.

cyber1

Od 2013.do 2014.u Austriji je zabeležen broj slučajeva koji predstavljaju pravu pretnju po bezbednost sa 12.000 na 16.000, proizilati iz izveštaja “Cert” o internet sigurnosti Austrije.

Studija o sajber kriminalu kompanije “KPMG” pokazuje da je već svako četvrto preduzeće u Austriji bilo pogođeno sajber-napadom.
Svaki napad, prema Kriminalističkoj službi, u Austriji pravi prosečnu štetu u visini od 400.000 evra, a u pojedinačnim slučajevima od više od milion evra.Ove brojke pokazuju da je internet kriminal postao drugi najveći rizik po preduzeća.

Strah od sajber napada je u Austriji, stoga, porastao na 23 odsto, ali i pored toga je trenutno samo pet odsto preduzeća i samo tri odsto malih i srednjih preduzeća osigurano protiv sajber kriminala.

cyber2

Prema Jirgenu Šagerlu ekspertu za sajber kriminala slabi postotak osiguranosti preduzeća proističe iz činjenice da mnogi ni ne znaju da se može osigurati od takvih napada.Pored toga, kako je naveo, mnoga preduzeća još nemaju ni osećaj koliku štetu mogu pretrpeti napadom iz Interneta.

Šagerl je ukazao da, pošto se sve više poslova obavlja preko Interneta, u ovoj oblasti postoji veliki potencijal. Istovremeno podvlači da su bezbednosni problem i brojne bežične mreže, koje su postale uobičajene u javnim ustanovama, te je za profesionalce jednostavno da se uključe u računare i nanesu štetu.

Izvor: Blic.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − two =