Samsung Galaxy S6 Edge zvanicno predstavljen

Tokom prezentacije je “neobavezno” ispao komentar od strane predstavnika Samsunga, da se “Galaxy S6 zasigurno neće kriviti poput nekih konkurentskih modela”. Za neupućene, ova aluzija je zasigurno upućena uređaju kompanije Apple.

Galaxy S6 Edge nam donosi po prvi put ekran i prednje staklo koji su zakrivljeni na oba boka. Ovaj, takozvani “Dual-Curve”, dizajn dodaje funkcionalnost o kojoj ćemo moći da pričamo tek nakon ekstenzivnog testa koji ćemo objaviti u narednom periodu. Zanimljiva informacija koju vredi spomenuti je da je za potrebe zakrviljenja Gorilla Glass 4 stakla potrebno zagrevanje na čitavih 800 stepeni Celzijusove skale.

Nova filozofija u Samsungu, prema rečima kompanije, stavlja funkcionalnost u prvi plan pa su oba nova telefona i Samsung Galaxy S6 i S6 Edge dizajnirana tako da savršeno leže u ruci. Hrapava tekstura metala sugeriše da je ova tvrdnja tačna, pa u malo vremena koliko smo imali da držimo i rukujemo Galaxy “šesticama, možemo reći da njihova tvrdnja nosi težinu. Oba uređaja su legla u ruku vrlo prijatno, a rukovanje je bilo izuzetno lagano. Pritom smo sve vreme bili sigurni u to da nam uređaj neće iskliznuti. Jedina briga koju imamo za dizajn kućišta je primetno ispupčen objektiv kamere za koji ostaje da vidimo kako će biti prihvaćen od strane korisnika. Razlog je jasan, a to su fizička ograničenja tehnologije, ali setimo se podrugljivih komentara na račun malog ispupčenja kod glavnog konkurenta.

Pored dobrog gripa, za ugodno rukovanje Samsung je kod oba modela implementirao ekran visoke rezolucije. Na dijagonali od 5.1 inča, sa rezolucijom od 2560×1440, SAMOLED ekran kod Galaxy S6 modela donose gustinu od 577 piksela po inču što je gotovo 50% više od iPhone-a 6 Plus. Oba nova ekrana (zakrivljeni i standardni) će raditi u kombinaciji sa Gear-VR sistemom.

 edge1

Dakle, ekran i oblik telefona imponuju upotrebnoj vrednosti kojoj je Samsung dao najveću pažnju, tako da se glavno pitanje postavlja šta se dešava sa pretrpanim menijima koji su karakterisali prethodnu verziju. Drago nam je da kažemo da je sve to stvar prošlosti i Samsung se okrenuo simplifikaciji kojoj bi svi trebali da teže. Nema više nepotrebnih obaveštenja, nerazumljivih ikona i dizajna koji je uvek ostavljao taj specifični “korejski šmek”. Interfejs Galaxy 6 i 6 Edge ima kolorno kodiranje (narandžasti meni = kontakti, ljubičasto = video, zelena = poziv itd.), kontrastne boje, jasne ikone koji imaju “label” i eliminišu lutanja i nejasnoće. Veliki napredak koji možemo da pohvalimo već sada i pre kompletnog teksta.

Samsung Galaxy S6 i S6 Edge su dobili bateriju kapaciteta od 2550 mAh koja ima sistem veoma brzog punjenja. Naime, svakih 10 minuta punjenja garantuje 4h autonomije što će svakako obradovati sve koji vode aktivan život. Dodajmo na to i ugrađeno WPC i PMA bežično punjenje za koje nisu potreba dodatna “leđa” ili sličan dodatak i možemo da kažemo da je Galaxy S6 možda prvi model kod koga će ova tehnologija punjenja zapravo i zaživeti u nekoj većoj meri. Stvar koju treba naglasiti je da je po prvi put u top modelu baterija ugrađena i da joj se ne može direktno pristupiti.

edge2

Datum koji sve nas zanima je 20. april kada će prodaja startovati, a nedugo zatim možemo da ga očekujemo kod domaćih operatera u ponudi operatera gde verujemo da će nezavisno od cene izazvati veliko interesovanje domaćih korisnika. Za kraj, ostaje da kažemo da od ovog modela možemo očekivati veliki uspeh, jer je jasno da je Samsung napravio najveći korak napred i to u najboljem mogućem smeru od prve generacije Samsung Galaxy S smartfona.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + three =